1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. 5 manieren om zonne-energie op te vangen

5 manieren om zonne-energie op te vangen

5 manieren om zonne-energie op te vangen
0

Zonne-energie opvangen kan natuurlijk met de traditionele zonnepanelen, maar de ontwikkeling staat niet stil. Er zijn steeds meer mogelijkheden om zonne-energie te benutten. Hebben we het straks voor het uitkiezen?

#1 Zonnedakpan

Het Zeeuwse bedrijf  Marbel van Marijn de Bel ontwikkelde een zonnedakpan of zonnepan: Het ziet er uit als een normale dakpan, maar een deel is vervangen door een klein zonnepaneel. Een slimme en mooie oplossing! Wel heb je iets meer zonnedakpannen nodig om hetzelfde rendement te krijgen als met vlakke zonnepanelen, maar zeker voor historische panden is dit een mooie oplossing. (Bron: RTL nieuws)

#2 Raamkozijn

Een nieuw Nederlands bedrijf Physee heeft een raam ontwikkeld dat het licht naar zonnecollectoren leidt in het kozijn en zo elektriciteit opwekt. Deze startup komt voort uit een onderzoek aan de TU Delft. Het eerste commerciële project is inmiddels gestart; het nieuwe hoofdkantoor van Deloitte wordt uitgerust met deze vaderlandse vinding! De powerwindows zouden op grote schaal en kostenefficiënt ingezet moeten kunnen worden. Meer informatie.

#3 Oprolbare zonne-energie

Nog zoiets slims: oprolbare zonnepanelen! Daar waar het nodig is, plaats je je eigen zonne-energie centrale. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden in rampgebieden. Het verrijdbare systeem is ontwikkeld door een Engelse startup. Meer informatie.

https://www.youtube.com/watch?v=PJZZ4LBBGC4

#4 Spray

Zonnecellen uit een spuitbus! Uitvinder Illa Kramer van de Universiteit van Toronto bedacht een techniek waarbij zonnecollectoren gespoten kunnen worden op elk willekeurig oppervlak. De vinding is nog niet op de markt, maar er wordt al meer onderzoek gedaan naar en getest met nieuwe technieken waarbij zonnecellen heel klein zijn. Het klinkt in elk geval ideaal! (Bron: Groene Courant.)

#5 Solarboom

Zonnepanelen in de vorm van een boom (zie foto boven). Dat ziet er vriendelijk uit! De boom is ontwikkeld door IQ Solar en geplaatst in de duurzame tuin van NLGreenlabel op de Floriade 2022.

Misschien vind je dit ook interessant: solarpark De Kwekerij.

Bol AlgemeenBol Algemeen