1. Home
  2. Groene Planeet
  3. Mogelijk nog ergens een Aarde?

Mogelijk nog ergens een Aarde?

Mogelijk nog ergens een Aarde?
4

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat het heelal minstens 2 biljoen (miljoen keer miljoen) sterrenstelsels telt. Dat is 10 keer zoveel als voorheen gedacht werd. Hoewel de onderzoekers zich er niet over hebben uitgelaten lijkt de kans dat er ergens nog een aarde-achtige planeet bestaat daarmee ook een stuk groter geworden.

Elk sterrenstelsels bestaat uit miljoenen of zelfs miljarden of sterren, bijeengehouden door de zwaartekracht. Toen het heelal slechts een paar miljard jaar oud was, waren er zelfs waarschijnlijk nog 10 keer meer sterrenstelsels dan er vandaag de dag zijn. Dit betekent dat sterrenstelsels in de loop van de tijd zijn samengeklonterd waardoor hun aantal is verminderd. Onderzoeksleider Christopher Conselice legt uit waarom het moeilijk is om onderzoek te doen naar al die sterrenstelsels in het heelal. “Van het geschatte aantal van 2 biljoen kunnen we maar 10 procent onderzoeken. De rest van de stelsels ligt zo ver weg van de aarde dat het lichtschijnsel ervan onze planeet nog niet heeft bereikt.”

Aarde-achtige planeet

De hamvraag is natuurlijk of er tussen al die miljarden sterren en planeten ergens een planeet bestaat waarop leven mogelijk is, zoals op onze eigen Aarde. Tot nu toe is daarvan nog geen duidelijk bewijs gevonden, hoewel dit jaar bleek dat er in de melkweg, nabij ons zonnestelsel bij de rode dwergster Proxima Centauri, een hemellichaam bestaat waarop leven mogelijk zou kunnen zijn. Maar ook al zouden we ooit een levensvatbare planeet ontdekken, het is duidelijk dat onze groene Aarde uniek is in ons zonnestelsel. Een aansporing om zorgvuldig en vredelievend met onze planeet om te gaan, zoals mooi verwoord in dit filmpje door wijlen sterrenkundige Carl Sagan:

 

bron: the guardian, space.com
beeld: pixabay

Bol AlgemeenBol Algemeen