1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Schone lucht in huis top 5

Schone lucht in huis top 5

Schone lucht in huis top 5
0

Al in 1989 deed de NASA onderzoek naar de lucht zuiverende werking van kamerplanten in ruimteschepen. De conclusie was dat er diverse planten zijn die heel effectief allerlei schadelijke stoffen uit de lucht kunnen halen. Inmiddels zijn er veel meer onderzoeken gedaan die de luchtzuiverende werking van planten bevestigen en tegelijk aantonen dat planten binnenshuis heel goed zijn voor je gezondheid. 

Planten die de lucht zuiveren

Kamerplanten in kantoorgebouwen, thuis en op scholen zorgen voor een betere luchtvochtigheid én hebben een gunstig effect op de gezondheid. Stapels onderzoeken hebben dat inmiddels in navolging van het NASA-onderzoek bewezen. Ook het Nederlandse TNO deed uitgebreid onderzoek en bevestigde ondermeer dat schoolkinderen beter presteren in een ‘groene’ klas.

Schone lucht top 5

Er zijn meer dan 30 planten bekend die de lucht zuiveren, volgens NASA. In het onderzoek is gekeken naar de werking van planten op chemische stoffen als benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia. Niet alle planten scoorden op alle stoffen even goed, maar vijf planten die het beste scoorden zijn:

Nephrolepsis (krulvaren)

Spathiphyllum (lepel- of vaantjesplant)

Hedera helix (klimop)

Sanseveria (vrouwentongen)

Dracaena (drakenbloedboom)

Schone plantenlucht goed voor ouderen

Het IVN is het programma Grijs, Groen & Gelukkig gestart en wil hiermee tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen ze door de binnenruimte en buitenruimte  rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de positieve effecten van groen op ouderen.


Fotografie:  Alexandr Podvalny from Pexels

Bol AlgemeenBol Algemeen