1. Home
  2. planten
  3. 6 goede redenen om vaste planten te poten

6 goede redenen om vaste planten te poten

6 goede redenen om vaste planten te poten
0

Vaste planten zijn ideaal voor de luie tuinier: als je ze eenmaal hebt geplant hoef je er maar weinig meer aan te doen en zorgen ze elk jaar voor geur, kleur en structuur in je tuin. Vandaar dat Lodewijk in Groene Handen zo enthousiast is over vaste planten en grassen! We geven je zes redenen waarom je volgens ons vaste planten in je tuin moet zetten.

1: Zuinig met water

Omdat vaste planten meestal diep wortelen hebben ze minder last van droge periodes. Ook bedekken ze grote stukken grond met hun bladeren waardoor de tuin minder snel uitdroogt. Dat betekent dus minder sproeien!

2: Minder onkruid

Als vaste planten eenmaal goed zijn aangeslagen staan ze hun mannetje: onkruid krijgt vaak geen kans meer. De planten “stoelen uit” wat inhoudt dat ze elk jaar groter worden en bedekken de aarde met hun bladeren. Dat betekent dus minder wieden en schoffelen!

3: Jaarrond plezier

Veel vaste planten trekken zich aan het einde van de herfst terug in hun wortelgestel. De stelen blijven vaak rechtop staan en geven je tuin structuur in de winter. Het volgende voorjaar knip je de oude stelen gewoon af en komen de nieuwe vanzelf uit de grond.

3: Bijna altijd kleur en bloemen

Vaste planten bloeien op vaste momenten in het jaar. Hiervan kun je gebruik maken om zo bijna altijd bloemen in je tuin te hebben, zélfs in de winter! Het blad van veel soorten heeft ook sierwaarde en brengt kleur in donkere dagen. Daarnaast kan je een overvloed aan snijbloemen voor op de vaas verwachten als je de juiste soorten plant, en dát is weer:

4: Fijn voor je portemonnee

Eenmaal geplant blijft een vaste plant het jarenlang goed doen in je tuin. Fijn, want zo hoef je niet elk jaar nieuwe planten aan te schaffen. Sterker nog, de meeste vaste planten zijn redelijk makkelijk zelf te vermeerderen. Zo heb je je eigen plantenkwekerij; een eindeloze bron van jonge planten! Hoe je dat doet door te scheuren legt Lodewijk uit in deze korte video.

5: Indrukwekkende borders

Een groep vaste planten is na een jaar een indrukwekkend gezicht. Afhankelijk van je tuin en de ruimte die je hebt kan je het zo gek maken als je zelf wil: van de bodem bedekkende een paar centimeter hoge Lievevrouwenbedstro tot de wel twee meter hoog wordende stokrozen.

6: De keuze is enorm

De keuze is inderdaad reuze. Laat je niet van je stuk brengen, er zijn genoeg plekken waar je advies en inspiratie kunt opdoen. We kunnen je op weg helpen met een aantal beplantingsplannen zodat je een idee hebt wat er zoal te koop is. Een welgemeende waarschuwing: als je eenmaal begint met vaste planten verzamelen is het hek snel van de dam en wil je er alleen nog maar méér!

Tenslotte: wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn kruidachtige planten met niet verhoutende stengels, die elk jaar na of in de winter terugkomen vanuit het wortelgestel. Dat is dus anders dan bij eenjarige planten die vanuit zaad worden opgekweekt en meestal na de eerste vorst afsterven. Een vaste plant is dus een blijver. Eenjarige planten worden aangeboden als ze vol in bloei staan (denk aan violen) waardoor je direct een mooi effect hebt. Vaste planten vragen iets meer tijd in het begin, maar als ze eenmaal de gang hebben zijn ze spectaculair. Niets weerhoudt je er echter van om vaste planten en eenjarigen te combineren om zo een optimaal effect te krijgen!

Benieuwd geworden naar vaste planten? Bekijk de soorten die in de handel verkrijgbaar zijn op de website van Perennial Power.

 

Heerlijk genieten van je tuin!
Heerlijk genieten van je tuin!

 

Bol AlgemeenBol Algemeen