1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Rapport: Natuur maakt mensen gezonder

Rapport: Natuur maakt mensen gezonder

Rapport: Natuur maakt mensen gezonder
0

Mensen die dicht bij groen wonen hebben minder kans op obesitas en afhankelijkheid van antidepressiva, blijkt uit een uitgebreid wetenschappelijk rapport.

Genezende werking van groen

De natuur is eigenlijk een ‘niet-erkende genezer’, is de conclusie van de studie. Want groen biedt  allerlei voordelen voor je gezondheid, zoals allergiereductie tot een toename van het gevoel van eigenwaarde en mentaal welbevinden.

Sprekende voorbeelden

Het rapport is het meest uitgebreide onderzoek naar de relatie tussen gezondheid, welzijn en groen, aldus de onderzoekers. Een team van 11 wetenschappers van het Instituut voor Europees milieubeleid (IEEP) heeft een jaar lang meer dan 200 academische studies doorgenomen. Dit leverde sprekende voorbeelden op, zoals het (inmiddels bekende) feit dat ziekenhuispatiënten met uitzicht op groen vanuit hun raam gemiddeld een dag eerder naar huis kunnen dan patiënten zonder uitzicht op natuur.

Toegang tot natuur

Robbie Blake van voor Friends of the Earth Europe, een van de organisaties die opdracht hebben gegeven voor het onderzoek zegt:”Het bewijs is sterk dat mensen en gemeenschappen alleen kunnen gedijen als ze toegang hebben tot de natuur. We hebben allemaal de groen nodig in ons leven, het geeft ons vrijheid en helpt ons gezond te leven; maar achtergestelde gemeenschappen zijn meestal  afgesloten van de natuur in hun omgeving en dat is nadelig voor hun gezondheid en welzijn. ”

Alle Europeanen binnen 300 meter van natuur

Patrick ten Brink, directeur van het IEEP pleit ervoor dat overheden en gemeenten natuur voor iedereen toegankelijk maken. “We moeten ons hierdoor laten inspireren en samenwerken, zodat alle Europeanen de natuur binnen 300 meter van hun huizen in de komende 10 jaar hebben.”

Bron: The Guardian

Een samenvatting (in het Engels) van het rapport downloaden? Klik hier (pdf)

Bol AlgemeenBol Algemeen