1. Home
  2. Moestuin
  3. How to: de kunst van het water geven

How to: de kunst van het water geven

How to: de kunst van het water geven
0

Hoe vaak en hoe veel je de tuin en kuipplanten water moet geven is voor sommigen onduidelijk. Gelukkig is het redelijk eenvoudig als je maar een paar dingen onthoudt.

Kuipplanten in potten en bakken

Kuipplanten moeten bij droog weer vrijwel dagelijks water krijgen om te voorkomen dat de potgrond uitdroogt. De makkelijkste manier om te bepalen of je water moet geven is door met een vinger te voelen. Als de grond lekker vochtig aanvoelt geef je geen water. Als de grond droog aanvoelt geef je water. Je geeft zó veel water dat het net niet aan de onderkant er uit loopt. Uitgedroogde potten geef je eerst een scheut water om de absorberende werking van de potgrond te reactiveren waarna je een minuut of tien later gewoon water geeft.

Grondsoorten

Je geeft natuurlijk alleen water als het nodig is. Hoe vaak en hoe veel is afhankelijk van het soort planten maar met name van je grondsoort. Zandgrond houdt minder water vast dan grondsoorten met klei- of leemachtige grond. De ideale grond voert het teveel aan water snel af en houdt een buffer aan om de tijd tot de volgende regenbui door te komen. Klei- en leemhoudende gronden zijn hier goed in. Je kan het waterhoudende vermogen van zandgrond eenvoudig oppeppen door compost toe te voegen. Ook het toevoegen van mulchlagen zorgt er voor dat de grond minder snel haar vocht verliest.

De tuin water geven

In principe proberen we te vermijden dat we water moeten geven. Is het toch nodig dan is de belangrijkste regel: doe het grondig. Houd rekening met 2-5 centimeter water. Hiermee zal de grond diep nat gemaakt worden. Als we te weinig water geven wordt alleen de bovenlaag nat en stimuleren we eigenlijk alleen het kiemen van onkruid. Niet handig dus.

De manier van water geven herhalen we eens per week in droge periodes. Vaker is niet nodig. Door diep water te geven stimuleren we onze planten diep te wortelen. Een diep gewortelde plant heeft minder last van droge periodes en zal zich ook beter ontwikkelen en minder last hebben van ziektes omdat hij door het grotere wortelgestel veel meer kracht heeft.

Door te veel, onnodig of te weinig water te geven voed je je planten dus verkeerd op.

De moestuin water geven

Groentes hebben over het algemeen meer water nodig dan vaste planten; dit komt door het grotere wortelgestel van de laatste. Zaaibedden en jonge plantjes moeten dagelijks en soms zelfs vaker water krijgen. Oudere planten behandel je als hierboven: heel veel water in één keer.

Soorten water

De meeste mensen zullen leidingwater aan hun planten geven. Er zijn echter goede redenen om te kijken of je dat anders kan organiseren.

  • Geld: leidingwater kost geld, water uit een regenton of de sloot is gratis!
  • Temperatuur: koud water geven is niet goed voor planten; dit geldt met name voor kuip- en moestuinplanten. Water met de omgevingstemperatuur is ideaal.

Water uit de sloot is prima; het heeft de juiste temperatuur en dezelfde pH als je grond. Een regenton is een kleine investering, maar wel een die het waard is. Je zal zien dat je grotere en mooiere planten krijgt als je warmer water geeft!

Watergeefmethodes

Er zijn twee hoofdmethodes: van boven of van onderen. In de eerst categorie vinden we de sproeiers en “tikkertjes”. Deze zijn met name geschikt voor het gazon. De border, moestuin en kuipplanten geven we bij voorkeur van onder water met een gieter met broes, de tuinslang met broes of via een druppelslang. Door van onderaf water te geven voorkom je dat het water verdampt in plaats van de grond in gaat. Ook houden we op deze manier het blad en de bloemen droog waardoor we minder last hebben van schade door schimmels. Ook de insecten zijn je dankbaar!

Zoals je ziet is water geven niet ingewikkeld. Veel succes!

foto via: www.newsnish.com

Bol AlgemeenBol Algemeen