1. Home
  2. Tuin
  3. Snoeien
  4. Tip van Lodewijk: Snoeigereedschap

Tip van Lodewijk: Snoeigereedschap

0

Het najaar is een van de jaargetijden om lekker aan de slag te gaan met het snoeien van struiken en bomen. Goed snoeigereedschap is daarbij onontbeerlijk. In dit artikel en in het filmpje geven we een overzicht van de gereedschappen die je gebruikt bij het snoeien.

Elke snoeiklus vraagt om het juiste snoeigereedschap: voor heggen gebruik je een heggenschaar, voor (dunne) takken een snoeischaar in de juiste grootte en voor het zwaardere werk zijn er zagen, van handzaagje tot kettingzaag. Wat vooral van belang is wanneer je gereedschap gaat kopen is dat het gewicht prettig voor je is en dat de maat past bij de grootte van je handen. Tuinieren is natuurlijk het leukste wat er is, maar met bot gereedschap van slechte kwaliteit wordt zelfs tuinieren een frustrerende zaak. Koop daarom alleen gereedschap van goede kwaliteit: dat is duurzaam, je hebt er langer plezier van en het maakt je werk leuk en licht!

Schermafdruk 2016-10-11 13.26.42

Heggenschaar

Heb je een heg, dan kun je niet zonder een scherpe, schone heggenschaar. Je kunt ook een elektrische heggenschaar gebruiken, al geven de meeste professionals de voorkeur aan een goede ouderwetse heggenschaar. Speciaal voor hoge heggen en plekken waar je moeilijk bij kunt zijn er heggenscharen met telescopische handvatten. Kijk ook dit filmpje waarin Lodewijk uitlegt hoe je een heggenschaar onderhoudt en hoe hij een beukenhaar knipt.

Snoeien

Snoeischaar

Voor elke tuinman/vrouw is een snoeischaar een onmisbaar stuk gereedschap. Er zijn verschillende soorten en maten op de markt, in verschillende prijsklassen. Waar het op neer komt bij de keuze van een handsnoeischaar is de ergonomie: wat voelt voor jou lekker in de hand en met welke schaar voel je de minste belasting. Er zijn scharen met roterende handvatten, waardoor je makkelijker kracht kunt zetten. Verder zijn er scharen voor linkshandigen en speciale modellen voor vrouwen. Ook hier geldt: goedkoop is duurkoop. Je kunt dus beter kiezen voor de wat geavanceerdere modellen en merken, dan voor de goedkoopste scharen.

Snoeien

Takkenschaar

Voor het zwaardere werk zijn er takkenscharen, al dan niet met telescopische handvatten voor extra kracht. Takkenscharen zijn erg handig voor de wat dikkere takken omdat ze sneller werken dan snoeizagen.

Snoeien

Snoeizaag

Als de takken te dik zijn om te knippen, of je hebt geen goede takkenschaar, dan kun je het beste een snoeizaag gebruiken. Snoeizagen heb je in diverse afmetingen, van kleine handzaagjes met uitschuifbaar zaagblad, tot de bekende ‘good old’ boog- of beugelzaag. Pas met die laatste op: de tanden van de zaag zijn vlijmscherp en kunnen lelijke wonden veroorzaken als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Net als bij de snoeischaren geldt: zorg er voor dat je je gereedschap altijd in topconditie is. Maak je gereedschap na elke klus schoon, hou de zaagtanden scherp en berg alles netjes op in een droge schuur.

Kettingzaag

Voor zware klussen, zoals hele bomen omzagen of dikke takken verwijderen heb je echt een kettingzaag nodig. Dit is een apart ondererp waar we in een ander artikel uitgebreider op in zullen gaan. Hou in elk geval in gedachten dat zagen met een kettingzaag echt een gevaarlijke klus is. Gebruik daarom altijd de juiste beschermende kleding en zorg dat je precies weet wat je wel en niet moet doen met een kettingzaag. Als je er geen ervaring mee hebt, vraag er dan altijd iemand bij die er al ervaring mee heeft en die bij voorkeur ook een veiligheidstraining heeft gevolgd voor het werken met een kettingzaag.

[bol_product_links block_id=”bol_5913196a66c85_selected-products” products=”9200000010982993,9200000008194335,9200000011669913,9200000011669853,9200000053064758,9200000011842963″ name=”Fiskars Snoeigereedschap” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”8CC63E” pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”8CC63E” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bol AlgemeenBol Algemeen