1. Home
  2. planten
  3. bomen en struiken
  4. Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien

0

In de winter en het vroege voorjaar kun je het beste fruitbomen snoeien. Tuinexpert Bram Engberts geeft nuttige tips voor een succesvolle tuin. In deze aflevering alles over het snoeien van fruitbomen. Als aanvulling geven wij een stappenplan voor het snoeien van fruit. 

Snoeien van fruitbomen in 3 stappen

Stap 1: bekijk de vorm

Voor je begint te snoeien is het goed om naar de totale vorm van de boom te kijken: is de kroon netjes verdeeld of zijn er dikke takken die de balans verstoren? Zaag deze er dan uit en haal ook de de dode takken weg. Let bij het zagen van zware takken op dat je de bast niet scheurt. Ondersteun de (zware) tak en zaag hem eerst van onderaf in.

Stap 2: haal kruisende takken weg

Vervolgens kun je beginnen met het echte snoeiwerk. Gebruik hiervoor een snoeischaar of snoeitang. Een standaardregel is om het hart van de boom vrij te knippen: dat wil zeggen dat je de takken die van buiten naar binnen groeien over het midden van de boomkruin het beste kunt verwijderen. Als straks de boom weer in het blad zit kan het zonlicht diep doordringen in het gebladerte, wat de groei van de vruchten bevordert.

Stap 3: dun uit en verwijder scheuten

Dun de kruin verder uit door deels de afhangende takken en de verticaal groeiende scheuten te snoeien. Haal natuurlijk niet alles weg, maar let daarbij op de vorm en de vruchtdragende takken. Laat bij het snoeien geen korte stukjes zitten, maar snoei terug tot aan de tak of stam. Verwijder sowieso alle scheuten aan de stam (doe dit het hele jaar door).

Tot slot: let op dat het niet vriest. Fruitbomen zijn gevoelig en als de snoeiwonden bevriezen is dat meestal funest voor de boom.

Bol AlgemeenBol Algemeen