1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Aardwarmte verwarmt kassen in het Westland

Aardwarmte verwarmt kassen in het Westland

Aardwarmte verwarmt kassen in het Westland
0

Om de klimaatverandering het hoofd te bieden stapt Nederland de komende jaren over van aardgas naar andere warmte- en energiebronnen. Sommige tuinders in het Westland hebben die stap al gemaakt, zij gebruiken aardwarmte om hun kassen op temperatuur te houden.

Aardwarmte

Leo en Menno Ammerlaan uit Pijnacker zijn kwekers van een breed assortiment prachtige kamerplanten. Dit zijn voornamelijk planten die oorsponkelijk in tropische gebieden groeien, dus kweken van deze soorten moet in ons land in een verwarmde kas. Sinds enkele jaren gebeurt dat verwarmen niet meer met aardgas, maar met warmte uit de bodem. Want hoe dieper in de grond, hoe hoger de temperatuur van het grondwater (zie filmpje). Ammerlaan was daarmee het eerste bedrijf in het Westland dat gebruik maakt van deze duurzame warmtebron. Zij hebben op hun terrein een geothermiebron van meer dan 2 kilometer diep geboord waarmee ze niet alleen hun eigen kassen verwarmen, maar ook een school, het plaatselijke zwembad, de sporthal, een fitnesscentrum en honderden huishoudens in de buurt.

 

Koplopers

De firma Ammerlaan is al jaren bezig met het verduurzamen van hun productieproces. Op hun website staat een hele waslijst aan maatregelen die ze de afgelopen decennia hebben genomen om hun uitstoot te beperken en zorgvuldig om te gaan met de energie die ze nodig hebben voor het kweekproces. In een uitzending uit 2012 van het tv-programma 1Vandaag getiteld ‘Revolutie in de glastuinbouw’, kwam het bedrijf ook al naar voren als een koploper op het gebied van duurzaamheid:

Planten in huis

We schrijven hier op 247Green vaak over de positieve effecten van (kamer)planten op je gezondheid. Maar het kan geen kwaad om dat toch nog eens te herhalen, want de kamerplanten zoals Ammerlaan die kweekt zorgen voor:

  • een beter binnenklimaat: ze zuiveren de lucht in je huis;
  • een betere concentratie: planten hebben een rustgevend effect op je brein;
  • minder ziekteverzuim: planten in kantoren zorgen voor minder ziekteverzuim;
  • minder stress: depressieve gedachten nemen af door planten in je omgeving.

Website over nieuwe warmtebronnen in huis

Klimaatbureau Hier heeft een website gelanceerd waar je informatie vindt over alle manieren om onze huizen op een andere manier te verwarmen: www.hierverwarmt.nl. Als je je postcode invult krijg je een overzicht van de plannen in jouw buurt of gemeente op het gebied van nieuwe verwarming.

bronnen: www.ammerlaan-tgi.nl, hier.nu, mt.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen