1. Home
  2. Moestuin
  3. Bodemkwaliteit testen? Begraaf je onderbroek!

Bodemkwaliteit testen? Begraaf je onderbroek!

Bodemkwaliteit testen? Begraaf je onderbroek!
0

Elke moestuinder weet het: een gezonde bodem geeft goede opbrengst. Maar hoe kom je achter de kwaliteit van je landbouwgrond? Omdat bodemonderzoek veel tijd en geld kost begroef boer Daniels uit Ohio  zijn onderbroek en keek wat er mee gebeurde. Simpeler kan het niet!

Bodem uitgeput

De modernisering van landbouw heeft de afgelopen eeuw heeft veel gebracht als het gaat om productie per vierkante meter. Maar er zit een keerzijde aan. Het vele ploegen, het gebruik van landbouwgif en kunstmest heeft de bodem namelijk uitgeput. Met als gevolg dat gewassen steeds meer moeten worden ‘bijgevoed’, wat de bodem alleen nog maar meer uitput. In Amerika is meer dan 50 procent van de landbouwgrond niet meer bruikbaar zonder grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. En juist die middelen zijn de hoofdoorzaak  dat de belangrijkste voorwaarde voor een gezonde bodem – een rijk bodemleven vol beestjes, schimmels en bacteriën – is verdwenen.

De verschillen zijn goed te zien (foto: Sandusky Register)

Onderbroek de grond in

Boer Dale Daniels is overgestapt naar een biologische manier van landbouw, zonder gebruik te maken van chemische middelen. Maar omdat die middelen na jaren van spuiten en strooien nog in de grond zitten zocht hij naar een manier om te meten hoe snel het bodemleven weer terugkwam. Hij vond een simpele methode: een onderbroek begraven en kijken wat ermee gebeurt. Een katoen bevat namelijk veel koolstof, een feestmaal voor de micro-organismen die in de bodem leven. Wanneer de onderbroek in twee maanden snel zou verteren was dat een indicatie dat het bodemleven actief was, wanneer de onderbroek bij wijze van spreken nog te dragen was, dan was de grond zwaar vervuild. Simpel en effectief!

Trend?

Het lijkt een trend, want ook in ons land worden onderbroeken begraven, zo lezen we bij De Boomkwekerij en er zijn steeds meer boeren die deze methode toepassen. Bijvoorbeeld Iain Green uit Schotland en Paudie Ryan uit Ierland. In Californië is een wedstrijd georganiseerd: Soil my undies challenge.

Lees hier meer over dit onderwerp.

Video van de Soil my undies challenge

Bodemdierendagen

In ons land organiseert het NIOO-KNAW jaarlijks de ‘Bodemdierendagen’, een nationale telling van bodemdieren om de stand van de bodem in kaart te brengen. Er is een prachtige kaart gemaakt waar de meest voorkomende dieren op te vinden zijn. Doe mee en kijk op www.bodemdieren.nl!

Bol AlgemeenBol Algemeen