1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Bomen lijken een ‘hartslag’ te hebben

Bomen lijken een ‘hartslag’ te hebben

Bomen lijken een ‘hartslag’ te hebben
0

Bomen staan dan wel stil op één plek, dat betekent niet dat ze niet kunnen bewegen. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat ze hun takken op en neer kunnen bewegen. Nog wonderlijker is dat bomen een soort ‘hartslag’ lijken te hebben, die zo traag is, dat hij niet eerder is opgemerkt. 

Bewegende takken

Hoe meer we ontdekken over de natuur, hoe wonderlijker het allemaal blijkt te zijn. De website newscientist.nl meldt dat boomonderzoekers van een Deense universiteit hebben ontdekt dat bomen hun takken op en neer bewegen. Door laserscanners te benutten die normaal gesproken voor gebouwen worden gebruikt ontdekten ze dat er een ritme zit in de beweging van de takken en dat de takken zich elke 3-4 uur ongeveer een centimeter omhoog en omlaag bewogen.

Hartslag

De twee wetenschappers vermoeden dat de bewegingen het gevolg zijn van een soort ‘hartslag’. Volgens deze gedachte ‘pompen’ de bomen niet continu water op via de wortels naar hun bladeren, maar doen ze dat met hele langzame hartslagen – een enkele slag duurt een paar uur.

Raadsel

Vooralsnog is het een raadsel hoe bomen het voor elkaar krijgen om water omhoog te ‘pompen’. De gedachte is dat de stam misschien zachtjes het water omhoog knijpt. Daarbij drukt de stam het water omhoog door een zogeheten xylem: een soort holle buis gemaakt van dode cellen.


Bron en verder lezen: newscientist.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen