1. Home
  2. Groene Planeet
  3. Hoe draag je bij aan de natuur vanuit jouw huiskamer?

Hoe draag je bij aan de natuur vanuit jouw huiskamer?

Hoe draag je bij aan de natuur vanuit jouw huiskamer?
0

Ieder weldenkend mens realiseert zich tegenwoordig steeds beter hoe belangrijk de natuur is en dat er meer gedaan moet worden om de ons omringende natuur te bewaren voor de generaties na ons. Maar door de constante stroom aan alarmerende berichten over de slechte staat van de natuur, de soorten die verdwijnen, de smeltende ijskappen en de plastic soep in de oceanen kan je weleens moedeloos worden. Wat kun jij daar nou aan doen? Ook al zijn de problemen zo immens groot en lijkt het alsof je machteloos staat, toch kan ook jij enkele zaken aanpakken. Dicht bij huis, zonder al te veel moeite. Hier enkele tips waarmee jij vanuit de woonkamer kunt starten met jouw duurzame bijdrage.

Groene energie

Ook groene energie regel jij thuis vanuit je bank! Je kunt gemakkelijk online wisselen van energie-aanbieder. Op deze manier zorg jij ervoor dat er meer energie op groene manieren wordt opgewekt, dan de milieuvervuilende grijze stroom. Er zijn verschillende online vergelijkingssites waarop jij kunt uitzoeken welke leverancier het best bij jou aansluit. Verwacht overigens niet dat er plotseling andere stroom uit het stopcontact komt. De aankoop van groene stroom is slechts een garantie dat de hoeveelheid stroom die jij verbruikt ook wordt geproduceerd.

Stenen er uit

Heb je een tuin met veel tegels? Haal deze er dan uit en plant er bloemen en planten in afkomstig uit de eigen omgeving (inheems) Bijen en insecten zijn er dol op en ook de dieren in de bodem doe je er een plezier mee. Bovendien kan het regenwater makkelijker weg in de open bodem en ontlast je daarmee ook de riolering. Zeg nou zelf, een beetje groen staat toch veel leuker dan die saaie tegels?

Isolatie

De meeste apparaten in ons huishouden worden steeds duurzamer en zuiniger. Zo zijn de meeste gloeilampen al vervangen door spaarlampen en LED, de TV heeft al een A-label en zelfs de stofzuiger zuigt tegenwoordig zuinig! Maar de meeste stroom in de huishoudens wordt momenteel verbruikt door alles dat warmte en kou afgeeft. Daarom is het verstandig om een isolatiebedrijf in te schakelen voor het isoleren van jouw huis. Op deze wijze kun jij de warmte beter vasthouden, of juist buiten houden, zodat je minder energie hoeft te verbruiken.

Vraag eens om je heen

Weet je even niet meer waar je nog een extra steentje kunt bijdragen? Schroom niet en vraag het de professionals. Wanneer er iemand langskomt om bijvoorbeeld de gevelisolatie voor jou te verzorgen, vraag dan wat je nog meer kunt doen. Vaak hebben deze professionals nog tips waar jij niet aan hebt gedacht. Zo kom je van isolatie, via dubbel glas tot een zonneboiler. Een bijkomend voordeel is dat deze experts ook weten bij wie je hiervoor het best terecht kunt en wellicht leggen zij al het eerste contact voor je.

Goede doelen

Heb jij het hele huis al verduurzaamd, maar wil je meer doen? Denk er dan eens over na om een goed doel te steunen dat zich inzet voor de natuur. Hierbij kun je denken aan Natuurmonumenten, IVN, het Wereldnatuurfonds. Maar vergeet ook de Vlinderstichting, Vogelbescherming Nederland of de Zoogdiervereniging niet. Er zijn vast ook tal van lokale initiatieven die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

Bol AlgemeenBol Algemeen