1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. “Hoe voeden we een stad?”

“Hoe voeden we een stad?”

“Hoe voeden we een stad?”
0

Nederlandse tuinders helpen over de hele wereld om de productie van groente en bloemen efficiënt en duurzaam te organiseren. Volgens Frank Hollaar van de Demokwekerij leidt onze technologie en kennis ook aan de andere kant van de aarde tot groei. “Kennis uitwisselen en samen ontwikkelen, dat maakt je product pas echt rendabel.”

Demokwekerij Westland

In het Zuid-Hollandse Honselersdijk staat de kas van de Demokwekerij Westland. Bezoekers van over de hele wereld komen in deze kwekerij met eigen ogen bekijken wat het Nederlandse tuinbouwcluster in huis heeft. Ze treffen er kennis en kunde aan waarmee we nu en in de toekomst kunnen voorzien in de behoefte aan gezond en vers voedsel. Naast de activiteiten op het gebied van onderzoek en de circa 60 bedrijven die in de Demokwekerij hun vernieuwende producten, technologie en concepten presenteren, maakt De Demokwekerij ook steeds meer werk van onderwijs, training en kennisontwikkeling.

Kennis van de keten

“In de internationale tuinbouw worden vraagstukken ingewikkelder. Het gaat niet meer alleen over ‘Hoe bouw je een kas’ maar ook over ‘Hoe voeden we een stad, tot en met: hoe steken we de supply chain in elkaar, hoe voorkomen we verspilling door bederf, en ga zo maar door’. We zien dus dat simpelweg een glastuinbouwbedrijf ergens neerzetten, nog niet tot succes leidt.” Frank Hollaar van De Demokwekerij schetst de overtuiging waar hij voor staat: dat de kennis die nodig is, een factor van belang – en waarde – op zich is.

Helpen met het voedselvraagstuk

“Het Thaise ministerie van Landbouw kwam naar ons toe, met in eerste instantie de vraag: ‘Hoe kunnen we produceren in onze tropische omstandigheden?’. Met verder praten en doorvragen werd de onderliggende behoefte zichtbaar: ‘Wij hebben een groeiende middenklasse en onze natural resources staan onder druk. Kunnen jullie ons helpen met het voedselvraagstuk in ons land?’.

Oplossing ter plekke

Voor dit soort voedselvraagstukken, die steeds meer opkomen, is geen blauwdruk beschikbaar. Hollaar: “Vanuit Nederland uitventen ‘zo moet het’, werkt niet. En allemaal met je eigen, individuele product aan komen zetten, maakt nog geen werkend systeem. Je zult de oplossingen ter plekke moeten ontwikkelen, met alle kennis die je maar kunt vinden, met deskundigheid en inzet van lokale ondernemers én internationale partijen. Aan de orde is dan niet alleen het inzetten van nieuwe efficiënte productiewijzen of technologieën, maar ook manieren waarop je versneld de kennis kunt vergroten. Daarom werd ons voorstel: laten we een oefencentrum ontwikkelen, waar alle partijen pre-competitief en integraal naar het probleem kunnen kijken.”

Duurzame ontwikkeling

Dit is wat Frank Hollaar betreft de kracht en de toekomst van het Nederlandse tuinbouwcluster. ‘We doen momenteel weer goede zaken, maar we moeten ons niet verliezen in een soort ‘hit & run-koopmanschap’. De toekomst ligt in duurzame conceptontwikkeling en het verkopen van de kennis die we daarin te bieden hebben. Niet alleen van technologie, maar ook van integrale samenwerking.”

 

World Horti Center

In oktober dit jaar zal Demokwekerij Westland met haar participanten en internationale discipline, de activiteiten voort zetten in haar World Horti Center. Vanaf december 2017 zullen ook de onderzoeken in de nieuwe afdelingen plaats vinden vanaf deze nieuwe locatie.Vanaf dat moment vinden al de activiteiten van Demokwekerij Westland plaats in het nieuwe centrum, waar kennis en kunde wordt gedeeld met opleidingsinstituut MBO Westland en een overkoepelende organisatie van sierteelt- en voedselondernemers.

bronnen: MVO Nederland, Demokwekerij Westland

Bol AlgemeenBol Algemeen