1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Maak je tuin en planten vakantieklaar!

Maak je tuin en planten vakantieklaar!

Maak je tuin en planten vakantieklaar!
0

Een of twee weken er op uit in de zomer is natuurlijk heerlijk. Met een paar eenvoudige tips maak je je tuin en planten vakantieklaar voorkom je dat je terugkeert in een teleurstellende chaos van onkruid en verdroogde plantjes!

Gazon

Maai 1 of 2 dagen voor vertrek het gras kort. Maai echter niet té kort, want bij droogte kun je immers niet ingrijpen.

Bloemen en Borders

Verwijder alle bloemen uit je (door-)bloeiende planten zoals Cosmea, Dahlia etc. Bij terugkomst zullen nieuwe knoppen uitgelopen zijn en kom je dus thuis in een vol bloeiende tuin!

Potten en terras

Heb je een automatisch watersysteem? Controleer dan de batterijen, slangen en koppelingen. Als je niet zo’n systeem hebt: zet je potten in de schaduw, knip de planten indien nodig terug, verwijder bloemen en zaadbeginsels. Je kunt de potten ook half ingraven in je tuin en vlak voor vertrek de potten en de grond eromheen grondig inwateren. Vergeet ook niet je tuinmeubels binnen te zetten of af te dekken. Ook handig: zelf druppelaars maken van oude plastic flessen! Dit is ook een snelle en slimme oplossing voor je kamerplanten. Lodewijk legt het uit in dit filmpje:

Kamerplanten

Zet ze in de schaduw en weg van de warme droge vensterbank; bijvoorbeeld in de schuur of de garage. Verwijder oud en dood materiaal. Je kunt de planten ook op een natte doek in de gootsteen of zelfs in bad zetten en de kraan heel zacht laten druppelen op de doek. Hoe dan ook: dompel alle planten voor vertrek in een emmer water en laat ze grondig water opnemen. Onderaan dit artikel vind je een leuke illustratie met nog meer tips.

Moestuin

Oogst voor zover mogelijk alles en verwerk het. Zaai nieuwe partijtjes sla, sperziebonen, radijs etc. Schoffel en wied. Controleer je bonenstaken: zit alles goed vast? Nodig je vrienden uit te oogsten en op te eten wat oogstklaar is; kunnen ze gelijk even water geven bij droogte!

Kas

Als je geen automatische openers hebt laat je de ramen/deuren open of in ieder geval op een kier. Als je geen vriendelijke buur hebt die water kan geven zorg je er voor dat de grond volledig verzadigd is met water zodat de planten een reservoir hebben. Dief je tomaten grondig! Dek eventuele zaaisels af met vliesdoek om verbranding te voorkomen.

Bestrating

Verwijder al het onkruid, schoffel het grind.

Bij thuiskomst: geef alles direct grondig water. Oogst wat er te oogsten is, verbaas je over het formaat van de courgettes en schoffel het onkruid!

Tot slot: Het grootste probleem is dus eigenlijk water geven. Dat kan je oplossen met een automatisch watersysteem met bijvoorbeeld druppelaars of door de buren te vragen af ten toe water te geven.

Succes, we zijn benieuwd of jullie andere tips hebben die goed werken, voeg je reactie hieronder toe!

 

Bol AlgemeenBol Algemeen