1. Home
  2. Moestuin
  3. Zo maak je een mini-moestuin

Zo maak je een mini-moestuin

0

Een moestuin kan echt óveral! Ook als je maar heel weinig ruimte hebt. In plantzakken of een houten bak kun je prima groenten, kruiden en klein fruit kweken. Maak een mix van fraaie bladgroenten, sappige vruchten en natuurlijk kleurige eetbare bloemen. Et voilà, je hebt een mini-moestuin. 

In plantzakken en bakken maak je makkelijk zelf een mooie moestuin. Als er een klein oppervlak beschikbaar is zal het niet om een grote oogst gaan, maar natuurlijk wel om het plezier van het kweken. Wil je gegarandeerd succes kies dan voor makkelijke soorten zoals sla, snijbiet, spinazie, courgette en kruiden zoals bieslook en peterselie. De groenten hoeven niet keurig in de rij te groeien, maar combineer verschillende soorten. Plant er bijvoorbeeld eetbare bloemen tussen, zoals de oranje goudsbloem. Fruit kan ook goed in de siertuin groeien. Een kleine appelboom, misschien als leivorm, of kies voor een kruisbes op stam.

Mini-moestuin in bak, zak of hanging basket

Een klein plantvak of een verhoogde bak kun je eenvoudig zelf maken met houten planken en een paar stevige palen. Bijvoorbeeld langs de rand van het terras. Ook geschikt zijn plantzakken, houten of plastic kuipen, potten en bijvoorbeeld houten kisten. Voor sommige groenten zoals radijsjes en sla is een diepte van 20 cm al voldoende, in grotere potten zijn soorten zoals kool en courgette goed te kweken. In een hanging basket kun je kruiden kweken. Plaats meerdere potten, bakken en hanging baskets bij elkaar en je hebt een verrassende mini-moestuin.

TIP  Begin met verse moestuinaarde of potgrond en maak je moestuin op een zonnige plek in de tuin of op het balkon.

Aparte groenten

Ga je zelf aan de slag met moestuinieren dan hoeft het niet bij sla en tuinkers te blijven. Er is een groot assortiment van groenten en andere eetbare planten. Bijna alles kun je zelf zaaien en planten in maart en april, ook erg leuk én educatief voor kinderen. Kijk eens naar zaden van de witte komkommer, gestreepte bietjes en patisson. Of zaai spagettipompoen, hartjestomaten en lablab.

Wil je echt alles weten over het kweken van groenten, kruiden en klein fruit bekijk dan het Moestuin e-boek. Het e-boek is zo ontworpen dat je het goed kunt lezen op een smartphone of tablet. Download de gratis demo van 100 pagina’s of schaf het complete boek van 900 pagina’s + 70 filmpjes aan voor € 3,99 op herwiggarden.info

Tekst en fotografie: Modeste Herwig

Bol AlgemeenBol Algemeen