1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuw tuinfestival met franse insteek

Nieuw tuinfestival met franse insteek

Nieuw tuinfestival met franse insteek
0

Op 1, 2 en 3 juni vindt het eerste Nederlandse landelijke tuin en park evenement Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin plaats. In Frankrijk is het evenement, een initiatief van het ministerie van cultuur aldaar, al 16 jaar een succes.

Ontmoeting en uitwisseling

Doel van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin is ontmoeting en uitwisseling tussen bezoekers, ontwerpers en mensen die in de tuin werken. Tuinen en parken die meedoen variëren van een particuliere tuin tot een bekend (dieren)park als Artis, van historisch tot modern. Alle deelnemers gebruiken dezelfde in Frankrijk ontworpen poster.

In Nederland bestonden al regionale tuinendagen, maar deze landelijke manifestatie is nieuw. In het kader van het Europees erfgoedjaar 2018, vindt Rendez-vous aux jardins ook plaats in Duitsland, Wallonië (België), Kroatië, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije. Thema dit eerste jaar: Europa.

Gezamenlijk initiatief

De Nederlandse editie is een initiatief van de Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Partners zijn het Gilde van Tuinbazen, Paleis het Loo, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) en de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).

Natascha Lensvelt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zegt in haar werk veel mensen te ontmoeten die met liefde én professionaliteit werken aan restauratie en onderhoud van tuinen en parken. “Het is prachtig dat het Nederlandse publiek straks kennis kan maken met deze betrokken mensen, en het resultaat van hun werk”.

Volgens Carien van Boxtel van de Nederlandse Tuinenstichting kent onze tuincultuur een breed palet: van stadsmoestuin, historische tuinen, met creativiteit en zorg ontworpen moderne tuinen tot tuinen voor liefhebbers van wilde planten.

De organisatie is tot in april bezig nieuwe aanmeldingen te verwerken. Die agenda, met kaart, wordt vanaf eind april gepubliceerd via www.rendezvousauxjardins.fr

Nieuwe traditie

Het evenement betreft een pilot. De Nederlandse Tuinenstichting is voornemens van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin een jaarlijkse traditie te maken.

 

bron: monumentaal.nl, tuinenstichting
beeld: courrier-picard.fr

Bol AlgemeenBol Algemeen