1. Home
  2. 247Green
  3. Top 10 vaste planten voor in de schaduw

Top 10 vaste planten voor in de schaduw

Top 10 vaste planten voor in de schaduw
0

Heb je een vochtige tuin met schaduw? Geen probleem: je kan verrassend veel doen met vaste planten om die schaduwplekken op te vrolijken met bloemen en fris groen. Ook jij kan in de schaduw een overtuigende border creëren!

Schaduw of halfschaduw?

In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Vaak gaat het niet om echte diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Bij vier uur zonneschijn per dag spreken we van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen!

Top 10 schaduwplanten

Veel vaste planten doen het uitstekend op vochtige, koele schaduwplekken. We hebben een top 10 voor je samengesteld:

  1. Monnikskap (Aconitum)
  2. Longkruid (Pulmonaria)
  3. Elfenbloem (Epimedium)
  4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
  5. Gebroken hartje (Dicentra)
  6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
  7. Varen (Polystichum)
  8. Hartlelie (Hosta)
  9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
  10. Solomonszegel (Polygonatum)
monnikskap
Monnikskap
longkruid
Longkruid
elfenbloem
Elfenbloem
solomonszegel
Solomonszegel

Groene wintertuin

Door wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar fris en vrolijk. Ook zijn bodembedekkers ideaal om onkruid te weren. Hier vijf suggesties voor vaste planten:

  1. Mansoor (Asarum europaeum)
  2. Grote maagdenpalm (Vinca major)
  3. Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
  4. Klimop (Hedera)
  5. Steenbreek (Saxifraga)

Naast vaste planten is er ook een uitgebreid assortiment aan siergrassen verkrijgbaar, waaronder diverse wintergroene soorten.

Is je bodem op orde?

Schaduwtuinen kunnen soms erg vochtig zijn en daar houden de meeste planten niet zo van. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je grond te vochtig is. Meestal is de structuur van de grond te compact, waardoor het water niet goed kan wegvloeien. Een losse, luchtdoorlatende grond met veel organisch materiaal is perfect voor je planten. Dat bereik je door eerst de grond diep om te spitten (2 of zelfs 3 steken diep), waardoor je lucht in de bodem brengt waarna je een ruime hoeveelheid compost door de bovenlaag werkt. De wormen en andere bodemdiertjes transporteren de compost diep de bodem in. Op (zware) kleigronden kan je bovendien grof zand toevoegen om zo de grond lichter te maken. Als je de pech hebt dat het grondwaterpeil in je tuin heel hoog is (tussen 60 en 100 cm onder het grondoppervlak), kan je misschien beter verhoogde bedden aanleggen. Een verhoogd bed is eenvoudig zelf te maken met een simpel (stapel-) muurtje of met planken van duurzaam hout zoals Hollands eiken.

Tenslotte kan het zijn dat je een harde laag in de ondergrond hebt die het water tegenhoudt. Zo’n harde laag vind je vaak in nieuwbouwwijken waar met zware machines gewerkt is. Om daar achter te komen graaf je een diep gat van ongeveer een meter. Aan de zijkant van het gat kan je zien waar de ondoordringbare laag zit en er vervolgens iets aan doen.

Tip: op www.perennialpower.nl vind je een prachtig overzicht van de mooiste planten voor schaduwrijke plekken!

[bol_product_links block_id=”bol_593191c5d8802_selected-products” products=”9200000026888681,666757859,666862156″ name=”Schaduwplanten top 10″ sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”8CC63E” pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”8CC63E” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”300″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]