1. Home
  2. Groene Planeet
  3. Unieke vondst: 13.000 jaar oud bos bij Leusden!

Unieke vondst: 13.000 jaar oud bos bij Leusden!

Unieke vondst: 13.000 jaar oud bos bij Leusden!
0

Bij werkzaamheden op een landgoed bij het Utrechtse Leusden zijn onlangs de resten gevonden van een dennenbos van 13.000 jaar geleden. Volgens wetenschappers gaat het om een unieke vondst die ons meer kan vertellen over klimaatverandering!

Goed bewaard

De boomstammen zijn zo goed bewaard gebleven omdat ze tijdens één of meerdere stormen zijn omgewaaid en daarna in korte tijd door een veenlaag en verstuivend zand zijn afgedekt. In totaal zijn er 160 omgewaaide dennenbomen gevonden, variërend in leeftijd van 50 tot 167 jaar oud.

13.000 jaar oude boom in Leusden. foto: Wim Hoek

Klimaatverandering

De gevonden bomen stammen uit een tijd dat het klimaat snel aan het veranderen was en kunnen daarom meer inzicht geven in de effecten klimaatverandering. Onderzoeker Wim Hoek: “We denken het klimaat toen, bijna als een ‘The Day After Tomorrow’-scenario, ook binnen een jaar veranderde. We weten uit geologisch onderzoek dat het landschap uiteindelijk teruggaat naar stuifzanden en toendra, maar je ziet hier dat de bomen de klimaatverandering waarschijnlijk al binnen een jaar voelden.”

Rampscenario ook nu mogelijk?

Op de vraag of zo’n rampscenario ook nu mogelijk is, gezien de snel smeltende ijskappen, reageert de wetenschapper enigzins geruststellend dat het waarschijnlijk niet zo’n vaart zal lopen als toen. Maar wat wel duidelijk blijkt, is dat het klimaat erg gevoelig is en dat we goed moeten onderzoeken wat de effecten zijn van smeltende ijskappen.

bronnen: cultureelerfgoed.nl, scientas.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen