1. Home
  2. 247Green
  3. Verduurzaming rozenteelt komt op gang

Verduurzaming rozenteelt komt op gang

Verduurzaming rozenteelt komt op gang
0

Hollandse snijrozen zijn van hoge kwaliteit en de kennis en kunde van onze Nederlandse kwekers over de productie en teelt van bloemen is wereldwijd een begrip. Toch zijn er ook (terechte) kritische geluiden als het gaat om de duurzaamheid van het kweekproces. Gelukkig worden er ook stappen gezet richting verduurzaming van o.a. de rozenteelt. 

Valentijn

In de weken voor Valentijnsdag is het topdrukte bij de bloemenveiling in Aalsmeer. Honderden miljoenen rozen wisselen van eigenaar en vinden hun weg naar bloemisten over de hele wereld. Vanuit onze Nederlandse kwekers worden er ongeveer 28 miljoen rozen aangeleverd. Een groeiend deel van die jaarlijkse stroom wordt al op duurzame wijze gekweekt en verpakt. Royal FloraHolland zet de milieumaatregelen op een rij:

Hergebruik CO2

De CO2 die bij de industrie in de Rotterdamse haven vrijkomt, is schadelijk voor het klimaat. Voor planten is het een belangrijke bouwstof. Dankzij speciale leidingen kunnen kwekers de CO2 gebruiken waardoor zij minder gas hoeven te stoken. Zo kunnen zij jaarlijks 500.000 ton CO2 hergebruiken.

Volle vrachtwagens

De rozen van de Nederlandse kwekers gaan iedere dag naar de veiling. Daar voegen medewerkers ze samen met andere producten zodat volle vrachtwagens richting de afnemer gaan. Dit zorgt voor een minimale CO2-voetafdruk.

Minder afval

In Nederland gebruiken kwekers dezelfde soort emmers voor de rozen. De emmers zijn eigendom van Royal FloraHolland. Dankzij een roulatiesysteem met statiegeld wordt het afval van verpakkingsmateriaal tot een minimum beperkt.

Meer weten?

LTO Glaskracht, MPS, Porta Nova en Royal FloraHolland maakten samen een leaflet met cijfers over de rozenteelt in Nederland en de verduurzaming daarvan

Bol AlgemeenBol Algemeen