1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Zo zorg je goed voor jouw kamerplanten

Zo zorg je goed voor jouw kamerplanten

Zo zorg je goed voor jouw kamerplanten
0

Voor elke plek in huis is er een perfecte plant! En nee, je hebt geen groene vingers nodig om goed voor je planten te kunnen zorgen. Sommige groene wezens zijn gewoon heel gemakkelijk in onderhoud. Kamerplanten brengen leven en kleur in elke kamer en ze kunnen ook de luchtkwaliteit verbeteren. Het is belangrijk je kamerplanten goed te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en er op hun best uitzien. Hier zijn wat tips voor de verzorging van je planten. Laten we beginnen! 

Geef ze regelmatig water

Wist je dat de meeste planten het goed doen als je ze ongeveer een keer per week water geeft? Zo wordt de monstera erg gelukkig van eens per week een scheutje water. Planten die bijna geen water nodig hebben zijn bijvoorbeeld vetplanten. Het is maar net wat je mooi vindt in huis! Zorg er daarnaast voor dat de grond vochtig is, maar niet nat. Een manier om te zien of je plant water nodig heeft, is je vinger in de grond te steken; als die een centimeter of twee onder het oppervlak droog is, is het tijd om water te geven. 

Goede verzorging is water geven
Goede verzorging is water geven (Foto: Pexels)

Bemest je plant regelmatig

Zorg dat jouw planten regelmatig bemest worden! Kunstmest levert namelijk essentiële voedingsstoffen die de plant helpen groeien en bloeien. Zonder deze voedingsstoffen zal de plant uiteindelijk beginnen te verwelken en afsterven. Dat zou zonde zijn! De frequentie waarmee een plant bemest moet worden, hangt af van de soort plant en de grootte van de pot. Als algemene regel geldt echter dat de meeste kamerplanten tijdens het groeiseizoen om de twee weken bemest moeten worden. Met de juiste verzorging en bemesting zullen je kamerplanten nog jaren blijven stralen. 

 

Philodendrom (Foto: Pexels)

Geef ze voldoende zonlicht

Of je nu kiest voor philodendron hangplant of een reuzenbonsai in je huis, planten worden gelukkig van wat zonlicht! Als een plant namelijk niet genoeg licht krijgt, wordt hij zwak. Maar, té veel zon kan ook schadelijk zijn, waardoor de bladeren verbleken of zelfs verbranden. Dus hoe kun je zien hoeveel zonlicht je kamerplant nodig heeft? De gemakkelijkste manier is om op de bladeren te letten. Gezonde bladeren moeten een diepgroene kleur hebben, zonder vergeling of bruine vlekken. Zijn de bladeren bleek of geel, dan is dat een teken dat de plant niet genoeg licht krijgt. Aan de andere kant, als de bladeren overdreven donkergroen zijn of rode uiteinden hebben, wijst dit erop dat de plant te veel zon krijgt. Door de bladeren in de gaten te houden, kun je de hoeveelheid zonlicht die je kamerplant krijgt snel aanpassen, zodat hij gezond en gelukkig leven zal leiden!

 

Bol AlgemeenBol Algemeen