1. Home
  2. Tuin
  3. 5 tips: Zo blijven je bloemen langer mooi!

5 tips: Zo blijven je bloemen langer mooi!

5 tips: Zo blijven je bloemen langer mooi!
0

Hoera! Je heb een prachtige bos bloemen gekregen, gekocht of zelf geplukt. Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Als je deze 5 tips in acht neemt komt het helemaal goed!

Tip 1: Zorg voor een schone en passende vaas

Een goede vaas is van glas, aardewerk (porselein) of kunststof. Metalen vazen kunnen schadelijke stoffen afgeven aan het water, dus die kun je beter niet gebruiken. Maak de vaas altijd grondig schoon, een drupje chloor helpt om de vaas echt helemaal bacterievrij te krijgen. Wel goed afspoelen daarna.

Tip 2: Schoon, lauwwarm water

Het klinkt zo logisch, maar toch wordt dit vaak vergeten: schoon water. Zet bloemen bij voorkeur in lauwwarm water, dat vinden ze veel lekkerder dan een koude plens uit de kraan. Laat het water een paar minuten staan voordat je de bloemen er in doet. Ververs het water elke twee dagen of als het vies wordt en vul bij: bloemen kunnen verbazingwekkend veel drinken! Ook niet vergeten: Blad hoort bóven water, anders gaat het rotten en dat zorgt voor vies en stinkend water.

Tip 3: Voeg snijbloemenvoeding toe

Bloemenvoeding is in de basis een mix van suiker en bacteriedodende stofjes. Vraag je bloemist om goede voeding of koop gewoon een flesje bloemenvoeding, het maakt echt verschil. Handige tip: Een scheutje 7-up werkt ook. De suiker is voor de bloemen en het zuur houdt de bacteriën kort. Maar echte bloemenvoeding is altijd beter.

Tip 4: Snijden, niet knippen!

Als je knipt met een schaar knijp je de steel dicht waardoor de bloem minder goed water en voeding kan opnemen. Snij dus met een scherp mesje ongeveer 2,5 centimeter steel schuin af in een hoek van ongeveer 45 graden. Hiermee open je de vaten maximaal zodat water en voeding makkelijk kunnen worden opgezogen.

Tip 5:  Kies de standplaats

Ook heel belangrijk om te weten: Bloemen hebben een hekel aan tocht en volle zon (zeker rozen kunnen slecht tegen tocht). Zorg dus dat je bloemen uit de tocht, liefst een beetje koel (niet bovenop de radiator!) staan. Zet je bloemen trouwens ook niet in de buurt van je fruitmand: Fruit produceert gassen die bloemen versneld laten afrijpen!

Tenslotte nog dit: er worden een hoop broodje aap verhalen verteld over bloemen. Stop nooit muntjes in de vaas, bloemstelen met een hamer bewerken is nutteloos. Realiseer je dat veel  boeketten zijn samengesteld uit bloemen en heesters die heel anders reageren op de vaas. Haal de uitgebloeide soorten er uit en geniet nog na van de bloemen die langer staan. Let op als je bloemen koopt: dat koopje aan het einde van de markt kan duurkoop zijn als die bloemen net 1-2 dagen vol in de zon hebben gestaan….  

beeld: bloemenbureauholland 

 

Bol AlgemeenBol Algemeen