Home Groene Handen Mini vijver met bloemen voor op tafel

Mini vijver met bloemen voor op tafel

Mini vijver met bloemen voor op tafel
0

In de rubriek Van Buiten naar Binnen van het tv-programma Groene Handen geef ik elke week tips en adviezen om meer te doen met groen in huis. In aflevering 3 laat ik je zien dat je bloemen ook anders kunt presenteren: drijvend in een kom met water, als een mini vijver voor op tafel!

Doe meer met snijbloemen

Bloemen zijn natuurlijk altijd prachtig als klassiek boeket in een vaas, maar je kunt er nog zo veel meer mee! Zelf word ik erg blij van deze mini vijvers, omdat ik er lekker mijn creativiteit in kwijt kan. In combinatie met drijfkaarsen geeft het een heel leuk effect. Ook mooi: de bloemen ónder water laten ‘zweven’ door ze aan een kiezelsteentje te binden met een ijzerdraadje.

Wat heb je nodig?

  • 1 of meer grote glazen kommen gevuld met schoon water
  • diverse soorten verse snijbloemen in verschillende kleuren zoals Gerbera, Gloriosa, Orchidee,  Chrysant, Lelie, Ranonkel of elke andere bloem die je zelf mooi vindt
  • snijbloemenvoeding
  • scherp mesje of (snoei-)schaar
  • drijfkaarsen (optioneel)
  • schone kiezelsteentjes (optioneel)

Stappenplan

Stap 1: Vul de kommen met (lauw) water en los de voeding volgens voorschrift op in het water

Stap 2: Snijd of knip de bloemen vlak onder de bloemknop los van de steel

Stap 3: Verdeel de bloemen naar eigen smaak in de kom

Stap 4: Voeg eventueel drijfkaarsen en kiezelstenen toe

Stap 5: Geniet van je werk!

Tot slot: bloemen en emotionele gezondheid

In het filmpje vertel ik dat je van bloemen gelukkiger wordt. Door zelfs al te kijken naar bloeiende bloemen maken je hersenen dopamine aan, het ‘gelukshormoon’. Hoe meer dopamine, hoe gelukkiger je je voelt! Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke bewijzen voor het positieve effect van bloemen op de mens. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers van Rutgers State University in 2005 een onderzoek (PDF) gepubliceerd waarin de positieve effecten van bloemen op de emotionele gezondheid worden aangetoond en is in Japan een studie verschenen over de ontspannende werking van rozen in een kantooromgeving (PDF).

Heb je de uitzending van Groene Handen gemist? Geen probleem: hier kun je de hele aflevering terugkijken. Kijk elke zondag om 17:30 uur naar Groene Handen op RTL4!

logo Groene Handen

bronnen: groenehanden.tv

Reacties
Sarah Dikker Sarah Dikker is bloemstylist in hart en nieren en verwierf landelijke bekendheid toen zij in 2014 in het SBS-programma Hollands Beste Bloemstylist uitgeroepen werd tot winnaar. Sindsdien is Sarah een veelgevraagd bloemstylist en heeft zij veel succes met haar eigen bedrijf Moods by Sarah. Sinds 2016 heeft Sarah haar eigen tv-programma Fleur je Leven op SBS, waarmee ze dagelijks een minuutje bloemeninspiratie uitstrooit over Nederland.