1. Home
  2. planten
  3. bloemen
  4. Een hangende paastak met bolbloemen

Een hangende paastak met bolbloemen

0

In de rubriek Van Buiten naar Binnen van het tv-programma Groene Handen gaf Sarah elke week tips en adviezen om meer te doen met groen in huis. In aflevering 1 liet ze zien hoe je eenvoudige een originele paastak kunt maken met levende hangende bolbloemen. Wil je dit ook zelf doen? Met dit stappenplan helpt Sarah je op weg!

Pasen staat weer voor de deur en wat is er dan leuker om de paasstemming in huis te halen met vrolijke takken en geurende bolbloemen? Je kunt nu prachtige takken bij de bloemist kopen, maar je kunt ook zelf wat takken halen uit de tuin. Wat ik persoonlijk altijd erg leuk vind is om een combinatie te maken tussen bolbloemen en takken en materialen die ik zelf uit de natuur sprokkel.

Dit heb je nodig

  • Bloeiende bolbloemen, zoals Hyacinthen, Blauwe druifjes, Narcissen of Crocussen
  • Een stoere stronk hout of een mooie paastak van bijvoorbeeld een krulhazelaar of een kronkelwilg
  • Eventueel een stevige vaas of fles als je de tak niet ophangt zoals ik
  • Mos om de tak natuurlijk af te werken
  • Touw
  • Verschillende kleuren paraffine of kaarsvet (bestel online of smelt oude kaarsen)

Zo ga je te werk

Stap 1

Hang je tak(ken) op of zet ze in een vaas (zorg bij takken in een vaas dat het goed stevig staat: hou rekening met het gewicht van de bolbloemen).

Stap 2

Haal de bolbloemen voorzichtig uit hun potje, let op dat je de wortels er aan laat zitten. Haal voorzichtig de bruine velletjes van de bollen af en wikkel er een stukje touw omheen en knoop het touw voorzichtig vast (niet te strak).

bollen vastbinden met touw
Bollen vastbinden met touw

Stap 3

Smelt het kaarsvet in een pannetje op een laag vuurtje op het fornuis (paraffine smelt al bij 58° Celsius dus veel warmte heb je niet nodig).  Tip: Om je pannetje schoon te houden kun je het kaarsvet ook “au bain marie” smelten: je doet de paraffine dan in een kommetje dat je in een pan met heet water zet. De paraffine is goed als ze nét gesmolten is; te veel hitte is niet goed voor de bollen. Let op: na ongeveer een kwartiertje gaat het vet weer stollen, dus zorg dat je alles klaar hebt liggen.

Stap 4

Doop voorzichtig de wortels en de bol in het gesmolten kaasvet en wacht even tot het vet gestold is. Bind tenslotte de bollen met het touwtje aan de paastak. Maskeer zo je wilt het touw met plukjes mos. Natuurlijk kun je je kunstwerk verder versieren met paaseieren of wat maar in je opkomt: gebruik lekker je eigen fantasie en maak vooral iets waar je zelf heel blij van wordt!

Dopen in het kaarsvet

Succes, ik ben heel benieuwd naar jullie eigen creaties. Stuur je ons hieronder of op Facebook  een foto van jouw paastak?

Groetjes,

Sarah

 

 

 

 

 

Bol AlgemeenBol Algemeen