1. Home
  2. Moestuin
  3. Compost
  4. Zelf bladcompost maken: opruimen en je bodem verbeteren in één!

Zelf bladcompost maken: opruimen en je bodem verbeteren in één!

Zelf bladcompost maken: opruimen en je bodem verbeteren in één!
0

Het is volop herfst, en de blaadjes vallen overal. In plaats van al dat blad in de kliko te gooien kan je er zelf eenvoudig bladcompost of potgrond van maken. Dat kan mét of zonder composthoop. Hieronder leggen we uit hoe je dat eenvoudig zelf doet; gratis en voor niets!

Valt je in het bos ook op dat de grond onder de bomen altijd zo veerkrachtig en vochtig is? Dat komt doordat er vele jaren achtereen bladeren zijn gecomposteerd: de bomen maken hun eigen bladcompost! Alhoewel bladcompost maar weinig voedingswaarde heeft kan je het uitstekend gebruiken als bodemverbeteraar of, als de compost ongeveer twee jaar oud is, als organische potgrond. Door bladcompost aan je (moes) tuingrond toe te voegen verbeter je de structuur en stimuleer je het bodemleven: een echte boost voor je planten dus!

Wat heb je nodig om bladcompost te maken?

  1. Bladeren
  2. Een composthoop/bak of plastic (vuilnis) zakken
  3. Tuinkalk

Hoe ga je te werk?

Verzamel zo veel mogelijk blad. Het blad van zachtere houtsoorten als els, rozen, peer, appel, wilg, vlier, hazel- en walnoot, robinia, es, linde, kastanje en populier verteert heel snel. Blad van hardere houtsoorten als beuk en eik verteert veel langzamer. Als je alles goed mengt gaat het goed. Heb je alléén eiken- en beukenblad dat moet je óf veel geduld hebben óf je gebruikt het om vorstgevoelige planten in de tuin mee af te dekken.

moestuin: bedden met sjalotten afgedekt met blad
Vorstgevoelige Sjalotten afgedekt met blad

Zorg dat het blad lekker nat is. Gooi het blad op een composthoop of prop het in de plastic zakken. Meng wat tuinkalk door het blad: blad is zuur en met de kalk compenseer je dat: je brengt de pH weer omhoog richting neutraal. In tegenstelling tot wat je normaal doet met een composthoop, luchtig opstapelen, kan je blad prima stijf aanstampen; je kan dus heel veel blad kwijt op je hoop of in je zakken! Als je met zakken werkt: prik wat gaatjes aan de onderkant. Zet de zakken weg op een plek waar je er geen last van hebt maar liever niet in de volle zon. Als je een takversnipperaar hebt kan je het blad fijn versnipperen; de vertering van met name eiken- en beukenblad schijnt hierdoor te versnellen!

blad gemengd met kalk om bladcompost te maken
Blad gemengd met tuinkalk

Hoe lang duurt het?

Na ongeveer een jaar heb je prachtige bladcompost, na twee jaar geduld heb je prachtige potgrond. Als je met een composthoop hebt gewerkt kan je het proces iets versnellen door de hoop een paar keer om te zetten. Zorg er dan wel voor dat de massa vochtig blijft; als je met de zakken werkt maak je ze gewoon na een jaar open en klaar!

Strooi de compost uit over je (moes) tuin en hark ze licht onder. Nóóit onderspitten! Hoe dat zit legt Lodewijk hier uit:

Meer lezen compost:

247 Green 247Green struint het web voor je af, op zoek naar de leukste, opvallendste en meest inspirerende nieuwtjes, weetjes, filmpjes en plaatjes over groene onderwerpen!