1. Home
  2. Promotie
  3. Verschillende soorten ongedierte die niet wenselijk zijn in de tuin (en hoe te bestrijden)

Verschillende soorten ongedierte die niet wenselijk zijn in de tuin (en hoe te bestrijden)

Verschillende soorten ongedierte die niet wenselijk zijn in de tuin (en hoe te bestrijden)
0

Een biodiverse tuin geeft onderdak aan veel planten en dieren. In een gezond ecosysteem is de natuur in een zekere balans en kun je met geduld en zachte dwang de natuur een beetje naar je hand zetten. Maar soms krijg je te maken met overlast van ongenode gasten, die schade aanrichten in je tuin. De eerste stap is dan om te kijken wat je aan het ontwerp van je tuin kunt wijzigen om het ongedierte te bestrijden. Een volgende stap is om te kijken of je natuurlijke vijanden van de ongenode gasten naar je tuin kunt lokken, om de balans weer te herstellen. Maar lukt dat ook niet, dan is het belangrijk om te weten hoe je het probleem weer kunt oplossen. Daarom hebben we in dit artikel de meest voorkomende soorten ongedierte en insecten op een rijtje gezet en leggen we uit hoe je ze het beste kunt bestrijden. Hierbij kijken we enkel naar duurzame bestrijdingsmiddelen die dus geen verdere schade aan mens, dier of milieu aanrichten.

Steenmarters

Steenmarter
Steenmarter

Als we denken aan schade door ongedierte, dan komt de steenmarter waarschijnlijk niet als eerste bij je op. Sterker nog: er zijn genoeg mensen die helemaal niets van van deze bijzondere diertjes afweten. De steenmarter (Martes foina) is een knagend zoogdier uit de familie van marterachtigen. Het beestje is zo groot als een huiskat maar heeft veel kortere poten. Hoewel de beestjes er aandoenlijk uitzien, verspreiden ze stank en kunnen ze de kabels van je auto doorbijten. Het verjagen van steenmarters staat misschien niet hoog op je prioriteitenlijstje, maar het is raadzaam om te weten wat je moet doen als ze in je tuin zitten. Want ondanks het ogenschijnlijke onschuldige uiterlijk, kunnen ze bijzonder veel schade veroorzaken. Opvallend is dat ze door de jaren heen steeds meer overlast zijn gaan geven, met name in het oostelijke delen van Nederland. Dat komt omdat ze minder schuw zijn geworden en zich sneller in tuinen, woningen en zelfs auto’s nestelen.

Hoewel het diertje een beschermde soort is en het wettelijk verboden is om ze (zonder vergunning) te doden, zijn er enkele producten speciaal ontwikkeld voor het verjagen van steenmarters. Deze worden meestal in de vorm van een spray geleverd. De spray zorgt ervoor dat beestjes liever een hoekje om maken, dan zich in jouw tuin te vestigen. Het goede nieuws is dat de marterspray niet gevaarlijk voor andere dieren, waardoor je deze met een gerust hart kunt gebruiken. Je kunt ook voor een ultrasone marterverjager kiezen. Hierbij worden geluidsgolven afgegeven die de marters verjagen. Dit is een zeer diervriendelijke en effectieve methode.

Mollen

Wat veel mensen niet beseffen is dat mollen zowel een positief als een nadelig effect kunnen hebben op de tuin. Het omwoelen van de aarde kan namelijk erg gunstig zijn. Dit is noodzakelijk om de grond gezond te houden. Daarnaast kan het beestje ook helpen om insectenplagen in toom te houden. Hij smult namelijk van klein ongedierte. Helaas zijn mollen niet altijd even gewenst. Zeker niet voor mensen die hun uiterste best doen om het gazon mooi te houden. Al die molshopen leveren dan weinig goeds op. Wanneer een mol zijn intrek in de tuin heeft genomen, is het heel lastig om hem er weer uit te krijgen. Bovendien wil je dit wel op vriendelijke wijze doen. De meest diervriendelijke wijze voor het verjagen van mollen, is het gebruik van een mollenvanger. Hierbij vang je het beestje en laat je deze elders weer los in de natuur. Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen, dat is niet goed voor de natuur maar ook erg dieronvriendelijk.

Insecten

Naast de wat grotere dieren zijn er ook veel kleine insecten die schade aan kunnen richten in de tuin. De meest voorkomende soorten zijn bladluizen, spintmijten, witte vliegen en slakken. Weet je niet goed welk soort ongedierte jouw plant heeft beschadigd? Neem dan een aangetast blaadje mee naar een tuincentrum en laat deze onderzoeken. Ze helpen je graag bij het vinden van de meest dier- en milieuvriendelijke bestrijdingsmethode! Ben je op zoek naar een methode om een wespennest te bestrijden? Kijk dan op deze pagina.

Bol AlgemeenBol Algemeen