1. Home
 2. planten
 3. bomen en struiken
 4. Winterbloeiers voor kleur in de tuin

Winterbloeiers voor kleur in de tuin

Winterbloeiers voor kleur in de tuin
0

Ook in de winter of vroege lente, zijn er heesters, bomen en planten die bloeien. Combineer verschillende winterbloeiers met elkaar voor een kleurrijk geheel.

Bekende en minder bekende winterbloeiers

 • De heester Hamamelis bloeit soms al vanaf december met gele tot rode bloemen op het kale hout. Sommige soorten toverhazelaar geuren heerlijk zoals de Hamamelis mollis met gele bloemen. Hamamelis kan vrij groot worden, maar de herfstkleur en de winterbloei zijn zeker de moeite waard!
 • Vergeet ook de bekende Forsythia niet. Deze gele voorbode van de lente wordt ook vaak bij bloemisten aangeboden als siertak rondom Pasen. Forsythia of Chinees klokje bloeit meestal vanaf april nog voordat het blad verschijnt.
 • Abeliophyllum distichum is een witbloeiende heester die al rond februari of maart bloeit. De Abeliophyllum wordt ook wel ‘witte Forsythia’ genoemd. De fijne witte bloemen geuren.
 • Camellia is wintergroen en bloeit met grote bloemen in wit, roze of rood. Sommige soorten bloeien al vanaf de herfst. Deze heester is in ons klimaat redelijk winterhard, hoewel je ze bij strenge vorst beter kunt beschermen tegen de kou.
 • Camellia sinensis is de camelia waar je thee van kunt zetten, alleen verlangt deze een gematigder klimaat. Een mooie collectie vind je bij Plantentuin Esveld.
 • Viburnum bodnantense ‘Dawn’ of ‘Charles Lamont’ zijn winterbloeiende sneeuwballen. Meestal bloeien deze struiken van november tot maart. Beide bloeien met trosjes roze tot paarse bloemetjes op het kale hout. Daarnaast geuren ze ook nog eens heerlijk.
 • Chimonanthus praecox (winterzoet of meloenboompje) bloeit vanaf januari met gele bloempjes die een rood hart hebben. Vooral in de zon willen de bloemen lekker geuren. Zet winterzoet op een beschutte plek voor meer bloemen.
 • De Japanse sierkwee Chaenomeles japonica heeft oranjerode bloemen en doornen en bloeit vanaf het vroege voorjaar rond maart. Na de bloei volgen kleine groengele vruchten.
 • Cornus mas is de gele kornoelje. Deze heester bloeit met hele kleine gele bloempjes op het kale hout vanaf de vroege lente. Cornus mas kan ook als haag of als boom worden gesnoeid.
Viburnum in februari
Viburnum in februari

Winterbloeiers combineren

 • Een bekende winterbloeiende vaste plant is de Helleborus. Sommige soorten bloeien al vanaf december. Helleborus orientalis is in veel kleuren verkrijgbaar van wit, geel, groen tot abrikoos, rood en paars. En er zijn zelfs bijna zwarte Helleborus kruisingen te vinden.
 • Natuurlijk mag het bloembolletje sneeuwklokje (Galanthus nivalis) niet ontbreken in dit lijstje. Afhankelijk van hoe streng de winter is, kan het sneeuwklokje al in december in bloei staan. Sneeuwklokjes verwilderen, dus je hoeft ze niet na de bloeit uit de grond te halen.
 • En tot slot nog een winterbloeiend boompje, de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ een Japanse sierkers die al in november en december bloeit met rozepaarse bloemen. Vaak bloeit de ‘Autumnalis’ nog eens dunnetjes over in april.
Camelia
De Camelia maakt je blij

Winterbloeiers combineren uitstekend met wintergroen. Natuurlijk zijn er nog meer winterbloeiers te noemen. Welke heb jij in je tuin en mis je hier nog?

Bol AlgemeenBol Algemeen