1. Home
  2. planten
  3. kruiden
  4. De lekkerste theeplanten voor je eigen tuinthee

De lekkerste theeplanten voor je eigen tuinthee

De lekkerste theeplanten voor je eigen tuinthee
0

Maak van je eigen tuin een theetuin en oogst van de lekkerste theeplanten. Zo geniet je van heerlijke verse thee. Van bladeren, bloemen en vruchten uit de tuin maak je makkelijk een geurige tuinthee. Brouw een mengsel van één soort of stel je eigen theemengsel samen. Zo’n theemengsel is ook erg leuk om cadeau te geven.

Tisane

De thee die we drinken is meestal gemaakt van de zogenaamde ‘zwarte thee’, de gefermenteerde bladeren van de theestruik (Camellia sinensis). Minder bekend is de tisane, een op thee lijkende warme drank die gemaakt wordt van diverse kruiden en tuinplanten. Het is fantastisch om zo alle smaken en geuren van de tuin te ontdekken.

Vers of gedroogd

Er gaat niets boven een thee van verse bladeren en bloemen, de smaak is heel puur en fris. Zeker als je de bladeren eerst in stukjes scheurt en minimaal 5 minuten laat trekken zal de smaak van het aftreksel heel vol zijn. Maar ook van gedroogde planten kun je een lekkere thee maken. In de zomer is er vaak een overvloed te oogsten, het is daarom een goed idee een deel te drogen voor later.

IJsthee

Op een warme dag is een verkoelende ijsthee van smaakvolle tuinplanten een traktatie. Maak eerst een sterk aftreksel van soorten met een volle smaak. Geschikt zijn bijvoorbeeld munt, blad van zwarte bes (Ribes nigrum), aardbei (blad en vrucht), vlierbloesem, dropplant (Monarda) en blauwe bessen. De thee mag drie keer zo sterk zijn als normaal. Zoet de thee met honing of Stevia. Giet de iets afgekoelde thee in een glas dat gevuld is met ijsblokken. Door de schokreactie tussen heet en koud blijven de geur en de smaak optimaal behouden.

De lekkerste theeplanten

  • Het blad van aardbei, braam, framboos, zwarte bes en moerasspirea (Filipendula ulmaria) is heel geschikt als basis voor een mengsel.
  • De bladeren van citroenverbena (Aloysia), citroenmelisse (Melissa), citroengras (Cymbopogon) en citroengeranium (Pelargonium graveolens) smaken fris naar citroen.
  • Bij munt, steentijm (Calamintha) en bergmunt (Pycnanthemum) hebben de bladeren een sterke pepermuntsmaak.
  • Heel intense, kruidige smaken vind je bij basilicum (Ocimum), tijm, rozemarijn, lavendel, Afrikaantje (Tagetes), salie en venkel.
  • Roomse kervel (Myrrhis) en Azteeks zoetkruid (Lippia) zijn heel zoet.
  • Zeer aromatisch is ook de bergamotplant (Monarda), de smaak doet denken aan de beroemde Earl Grey thee.
  • Gebruik korenbloem, goudsbloem en rozenblaadjes om een mengsel kleur te geven.

 

Theeplanten oogsten

1. Pluk de bladeren en bloemen bij voorkeur ’s morgens bij droog weer. Gaat het om aromatische bladeren pluk dan van stengels die niet bloeien.
2. Wil je verschillende soorten gebruiken voor de thee denk dan eerst na over de smaak die het mengsel moet hebben. Kies eerst een vrij neutrale, maar volle basissmaak om de thee volume te geven, zoals blad van braam of aardbei. Vul aan met een citroenachtige, mintachtige, kruidige of juist zoete bloemige smaak. Geef het mengsel kleur met bloemen, zoals de korenbloem of de goudsbloem, het oog wil ook wat.
3. Gebruik ongeveer een eetlepel fijn gemaakte verse bladeren of bloemen voor een kop thee, 5 minuten laten trekken. Gaat het om gedroogde planten neem dan een halve eetlepel voor een kop thee, 10-15 minuten laten trekken.

Wil je alles weten over theeplanten, dan is er het boek ‘Theetuin’ met informatie over 40 soorten theeplanten!

Ook leuk: maak zelf  paardenbloemenwijn of je eigen vlierbloesemsiroop!


Tekst en fotografie: Modeste Herwig

Bol AlgemeenBol Algemeen