1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Een kwart minder verspilling door mist!

Een kwart minder verspilling door mist!

Een kwart minder verspilling door mist!
0

Een proef met verneveling van groenten en fruit in een PLUS-supermarkt in Roosendaal toont aan dat de voedselverspilling in de supermarkt met 25 procent kan worden teruggedrongen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is enthousiast over de resultaten.

De meeste mensen kennen het van vakanties in Zuid-Europa of Engeland: mist die over de verse groenten en fruit wordt gespoten. Dankzij die mist blijven de groenten en fruit langer vers omdat ze minder uitdrogen. De Nederlandse PLUS-filiaalhouder en ondernemer Pieter-Jan van Gurp zag de techniek in Zuid-Europa en besloot die in zijn winkel toe te passen. Hierbij gaat hij echter verder dan alleen de winkel: de hele distributieketen van het land naar zijn winkel gebeurt onder mist met als resultaat 25 procent minder verspilling.

mist plus roozendaal
Pieter-Jan van Gurp met zijn verse groenten

Fresh Demo Project

In Europa wordt elk jaar 160 miljoen ton verse groenten en fruit geoogst en naar winkels vervoerd. Ongeveer 40 procent hiervan komt nooit bij de consument omdat ze tijdens de langdurige distributie en verhandeling afgekeurd wordt. Voedselverspilling is een speerpunt binnen de EU die daarom het Fresh Demo Project heeft gestart met 50 procent minder verspilling in 2020 als doelstelling. Het onder mist vervoeren en verhandelen van verse groenten en fruit is onderdeel van dit project. De proef van Plus in Roosendaal is onderdeel van het Fresh-Demo project en mooie stap in de goede richting!

Droge Mist

De mist die wordt gebruikt is overigens iets heel anders dan de mist die we buiten vinden. Door gebruik van ultrasone techniek wordt een speciaal soort mist gemaakt die uitdroging tegen gaat maar de producten niet kletsnat maakt; dat zou immers rotting en schimmelgroei stimuleren. Er wordt dan ook gesproken van “droge mist”. De mist is ook niet slecht voor de gezondheid want door de achterliggende techniek is ze helemaal bacterie vrij.Supply Chain Fresh Demo Project

 Bronnen:

Foto supermarkt: Turbomist Sistemi

Bol AlgemeenBol Algemeen