1. Home
  2. Nieuws
  3. Gezondheidsraad: ‘Meer groen nodig in de stad’

Gezondheidsraad: ‘Meer groen nodig in de stad’

Gezondheidsraad: ‘Meer groen nodig in de stad’
0

Steden moeten meer groen aanleggen voor recreatie. Recreatie in de natuur is belangrijk voor de volksgezondheid, terwijl de aanleg van stadsgroen de afgelopen tientallen jaren juist is achtergebleven. Dat stelt de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering en het parlement.

Stadsgroen gunstig voor gezondheid

Volgens de raad hebben gemeenten juridisch alle mogelijkheden om ruimte te maken voor groen in hun plannen voor de ontwikkeling van steden. Het is bekend dat recreëren in het groen gunstige effecten op de gezondheid heeft, maar er zijn nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er in steden juist een toenemend tekort is aan gelegenheden voor groene recreatie.

Verkoeling

En dat tekort wordt groter: door de bevolkingsgroei en de vergrijzing zijn er steeds meer mensen die behoefte hebben aan buitenlucht en die ook tijd hebben om buiten te verpozen.

Verder moet er niet alleen meer groen komen met het oog op de gezondheid: het is ook goed voor de afwatering en verkoeling bij hittegolven. Onder ‘groen’ verstaat de Gezondheidsraad de natuur in brede zin: niet alleen gras, bomen en struiken, maar ook water.

bron: NOS.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen