1. Home
  2. Tuin
  3. Een natuurlijk stukje tuin in de stad
Een natuurlijk stukje tuin in de stad

Een natuurlijk stukje tuin in de stad

0

Lekker in het zonnetje relaxen in je eigen tuin, koffietje erbij, wie houdt daar nou niet van? Voor een groene, klimaatvriendelijke tuin waar je heerlijk kunt ontspannen heb je echt geen groot landgoed nodig. Zelfs al heb je een stadstuin op postzegelformaat, met een beetje creativiteit kun je elk lapje grond omtoveren tot een fijne groene oase waar ook vogels en insecten graag komen. Goed voor jezelf en goed voor de biodiversiteit! Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

De bodem

Houtsnippers, Boomschors, Schors

Laten we beginnen bij de bodem. Een gezond bodemleven is letterlijk de basis voor iedere klimaatvriendelijke tuin. Een kleine tuin vol tegels is niet echt gezellig en ook niet echt prettig voor insecten en vogels. Maar je wilt ook niet overal kale grond, waar dan weer onkruid gaat groeien. Een goede, insectvriendelijke bodembedekker is boomschors. Boomschors is niet alleen goed voor het bodemleven, het is ook ideaal in een land als Nederland met een nat klimaat. Bij zware regenval laat boomschors het water namelijk geleidelijk door, waardoor het riool wordt ontlast. Ook houden de snippers schors het regenwater langer vast, waardoor je in de zomer veel minder vaak je tuin hoeft te sproeien. Boomschors is een duurzaam product, gaat onkruid tegen en zorgt dus ook nog voor een ideaal klimaat voor andere planten en insecten. Hoe je aan boomschors komt? Je bestelt het gemakkelijk online en het wordt bij je thuisgebracht in bigbags.

Planten en bloemen

Plantaardige, Hortensia, Plaat Hortensia

Planten en bloemen zijn onmisbaar wanneer je insecten en dus ook vogels in je tuin wilt hebben. Hierbij zijn twee dingen belangrijk:

1. Creëer beschutting met planten. Insecten moeten beschutting op kunnen zoeken, anders is de kans klein dat ze zich in je tuin zullen vestigen.

2: Zorg voor planten/bloemen met veel nectar. Nectar is een voedingsbron voor veel insecten. Kies dus voor een mix van (vaste) planten die elk seizoen wat bloei kunnen bieden. Planten die fijn zijn voor insecten zijn bijvoorbeeld lavendel en kamille en daar gaat je tuin ook nog eens heerlijk van ruiken! Andere bloemen met veel nectar zijn krokussen, sneeuwklokjes in de lente maar ook hortensia’s in de zomer!

Wil je een echte vlindertuin? Kijk dan eens naar deze planten! Zo zorg je ervoor dat je elk seizoen leven in de tuin hebt. Wanneer je de bodem bedekt met boomschors dan ontstaat een vochtig klimaat. Het is dus belangrijk dat je planten en bloemen kiest die zich lekker voelen in een natte omgeving.

Insectenhotel

Insect Hotel, Insect, Insect Huis, Insect Vak

Wanneer insecten beschutting kunnen vinden in je tuin dan is de kans groter dat ze blijven hangen. Een deel van deze beschutting ontstaat door het plaatsen van planten en bloemen, maar door het plaatsen van een insectenhotel biedt je nog meer bescherming aan. Een insectenhotel is kant en klaar te koop in vrijwel alle tuincentra, maar je kunt het uiteraard ook zelf maken. Lees jezelf wel even in voordat je aan de slag gaat. Een niet juist gemaakt insectenhotel kan een averechts effect hebben. Maar ook wanneer je een insectenhotel koopt is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het insectenhotel niet vol kan regenen en kies er dus een met een goed afdakje.

Gesprek, Overleg, Vogel, Blauw, Mees

Bovenstaande maatregelen trekken insecten aan. En insecten trekken weer tuinvogels aan. Daarom nog een laatste tip voor de vogels: Zorg in de zomer voor een vogelbadje zodat de vogels kunnen drinken en wat verkoeling kunnen zoeken.

Zo maak je met weinig moeite een gezellige tuin met veel biodiversiteit!

Meer tips voor een klimaat- en insectvriendelijke tuin vind je bij De Vlinderstichting. Wil je weten hoe het met de duurzaamheid van jouw tuin gesteld is? Kijk dan eens bij NL Tuinlabel en laat je tuin beoordelen door een NL Professional.

Bol AlgemeenBol Algemeen