1. Home
  2. Nieuws
  3. Fruit, zomerbloemen en wijn duur dit jaar door nachtvorst?

Fruit, zomerbloemen en wijn duur dit jaar door nachtvorst?

Fruit, zomerbloemen en wijn duur dit jaar door nachtvorst?
0

De wijnoogst in Frankrijk dreigt voor een groot deel te mislukken door de nachtvorst in april. Maar ook in ons eigen land is de schade aan gewassen enorm. Een hogere prijs voor fruit later dit jaar is dan ook niet uit te sluiten.

Wat ging er mis?

Nachtvorst is desastreus voor bloesem en jonge gewassen. De tere bloemetjes kunnen absoluut niet tegen vrieskou. De zeer lage temperaturen die we dit jaar in een paar aprilnachten zagen bleken te veel voor het gewas waardoor veel oogsten nu dreigen te mislukken. Los van de bloesem ging ook veel jonge aanplant verloren: dubbel zuur voor de telers die nu dus moeten rooien en opnieuw aanplanten.

Hoe erg is de schade?

De schade is fors. De schattingen lopen uiteen, maar de volgende cijfers worden genoemd:

  • Pruimen: 40% uitval
  • Kersen: 50% uitval
  • Appels en peren: “aanzienlijk lager” in Limburg zelfs bijna helemaal verloren
  • Wijndruiven: 50% uitval in Frankrijk
  • Rozenbottels: kwekers melden zeer aanzienlijke schade
  • Walnoten: bijna alles bevroren
  • Zomerbloemen: forse schade in sommige gewassen

Kan je er dan niets tegen doen?

Nachtvorst in april is zeker niet uitzonderlijk, en de meeste kwekers zijn er op voorbereid. Als er nachtvorst dreigt is het groot alarm op de kwekerijen en wordt met man en macht geprobeerd om de oogst te redden. Kwekers doen dit door de hele nacht water over de gewassen te sproeien. De bloesem blijft dan, als het goed is, nét op een temperatuur waarbij ze kan overleven. Ook wordt gewerkt met vuurpotten of grote branders waarmee propaangas wordt verbrand. Dat is kostbaar. Voor één hectare zijn bijvoorbeeld 300 vuurpotten á 8 euro nodig. Maar álles wordt ingezet om de kostbare oogst te redden, soms zelfs helikopters om de warmere bovenlucht te mengen met de koude lucht aan de grond. Helaas heeft het dit jaar dus niet mogen baten en heeft de vrieskou dit jaar dus veel schade aangericht.

Hogere prijzen niet uit te sluiten

Door de schade in ons land zal bijvoorbeeld meer fruit geïmporteerd moeten worden. De fruitmarkt draait op vraag en aanbod, dus een duurdere appel of fles wijn lijkt bijna onafwendbaar dit jaar.

fruitteelt
Vorstbestrijding met helikopters en vuurpotten

Bronnen:

 

Bol AlgemeenBol Algemeen