1. Home
  2. planten
  3. Geur in je tuin met rozen

Geur in je tuin met rozen

Geur in je tuin met rozen
0

Zeg eens eerlijk… Lukt het jou om langs een roos te lopen zonder eraan te ruiken? Grote kans op een heerlijke geur als beloning. Laat je zintuigen prikkelen en zet een geurende rozen in je tuin of op je balkon. 

Bloemblaadjes

De geurende etherische oliën zitten in de bloemblaadjes van de roos. Over het algemeen geldt daarom de regel: hoe meer bloemblaadjes, hoe meer geur. Gevulde rozen zijn, als het om geur gaat, dan ook in het voordeel. Op warme dagen met een lage luchtvochtigheid en weinig wind, geuren ze het sterkst. Probeer maar eens.

Rozen aan de gevel
Rozen aan de gevel

Parfum

Rozenstruiken zijn echte blijmakers; de geur roept de associatie met liefde en romantiek op. De intense geur van sommige soorten doet niet onder voor die van parfum. Ze worden hier dan ook veel voor gebruikt. In Turkije, Bulgarije en andere landen vind je grote rozenvelden voor de parfumindustrie.

Klassiek: Rozenboog
Klassiek beeld: Een boog van rozen

De ene roos geurt sterker dan de andere. Hoe verder de bloemenknoppen van rozen open zijn, hoe sterker de geur. De meeste rozenbloemen hebben een zoete geur, maar er zijn er zelfs met een frisse of kruidige geur. Een kwestie van uitproberen dus, geurbeleving is tenslotte iets heel persoonlijks.

Rozen in de tuin van Kasteel Amerongen
Rozen in de tuin van Kasteel Amerongen

Soorten

Binnen alle rozengroepen vind je geurende rozen: zowel bij de bodembedekkers, klimmers, struiken en botanische rozen als stamrozen. Regelmatig komen er nieuwe rozen bij. Veredelaars letten, naast de gezondheid, speciaal op de geur van de bloemen. Bij de betere tuincentra en speciale rozenverkooppunten vind je de beste geurende rozenrassen.

Rozentips

  • Plant geurende rozen in de buurt van plaatsen waar je vaak buiten zit.
  • Knip in juli en augustus de uitgebloeide bloemen weg, dat komt de nieuwe bloemen ten goede.
  • Haal de rozengeur naar binnen: maak je eigen potpourri of rozenwater.
  • Kijk op www.roses4gardens.com voor meer informatie over rozen.
Bol AlgemeenBol Algemeen