5 vlinderplanten bomvol nectar - 247Green.nl
  1. Home
  2. planten
  3. 5 vlinderplanten bomvol nectar

5 vlinderplanten bomvol nectar

5 vlinderplanten bomvol nectar
0

Vlinderplanten maken van je eigen tuin een vlinderparadijs. Hoewel het iets beter gaat met de vlinders in ons land, zijn er toch nog steeds bepaalde soorten die in aantal achteruit gaan. 

Hoewel tuinen geen vervanging kunnen zijn voor het leefgebied van de meeste vlinders, kan de tuin voor zo’n twintig soorten een goede aanvulling worden op de natuur. Een kleurrijke vlinderborder is een feest voor het oog en zal bovendien veel bezoek krijgen van vlinders, bijen en andere nuttige insecten. De door vlinders graag bezochte ijzerhard (Verbena) bloeit hier van juli tot in oktober en Lindheimers prachtkaars (Gaura) toont ook de hele zomer door haar kleine witte bloemen, net vlindertjes. Tussen de vaste planten bloeit een vlinderstruik (Buddleja).

Vlinders houden van verbena

Op een warme en beschutte plek zullen vlinders graag komen, dat is dus ook de beste plek voor een vlinderborder. Zo’n twee vierkante meter is al voldoende.

Fruit en andere goede lokkers

Het is ook een leuk idee om een vlindertafel in de tuin te plaatsen, dat kan een eenvoudig plankje zijn op een paal. Leg fruit in het vlinderrestaurant, bij voorkeur rot want daar snoepen vlinders graag van. Er zijn ook vlindertafels met buisjes lokstof te koop, en vlinderkastjes die vlinders beschutting bieden.

Atalantas zijn dol op oude appels

Vlinderplanten

De makkelijkste manier om vlinders naar je tuin te lokken is door vlinderplanten aan te planten. De meeste soorten hebben prachtige bloemen, geen straf dus om ze in je tuin te zetten. Je maakt de tuin vlindervriendelijk met goede nectarplanten (voedsel voor de vlinders) en met waardplanten (voedsel voor de rupsen).

Bloemen die veel nectar bevatten zijn bijvoorbeeld:

  1. lavendel
  2. vlinderstruik
  3. ijzerhard
  4. rode zonnehoed
  5. asters

Waardplanten zijn onder andere kool, Oost-Indische kers, kaasjeskruid en brandnetel.

Plantenpakket voor een vlinderborder

Wil je ook vlinders en andere nuttige insecten naar je tuin lokken? Plant dan zelf een vlinderborder in de tuin. Met het kant-en-klare borderpakket Vlinderborder, dat je online kunt bestellen, ben je deze zomer al verzekerd van kleurige bloemen én veel vlinderbezoek. Van mei tot in de herfst kun je bloemen verwachten. De geleverde planten zijn geschikt voor twee vierkante meter.

Op zoek naar een andere border? Bekijk dan deze prachtige border met beplantingsplan van Garden Wisley in roze en wit. 


Ontwerp border, tekst en foto: Modeste Herwig

Reacties