1. Home
  2. Tuin
  3. Oerhollands met Turkse roots: Het verhaal van de Tulp

Oerhollands met Turkse roots: Het verhaal van de Tulp

Oerhollands met Turkse roots: Het verhaal van de Tulp
0

Tijdens de Nationale Tulpendag op 20 januari a.s. zal de dam in Amsterdam weer omgetoverd worden tot een prachtige tulpentuin. In aanloop daarnaartoe vertellen we graag het bijzondere verhaal van dit nationale symbool: het verhaal van de tulp.

Turkse tulband

Sultan Soeleiman
Sultan Soeleiman

Kaas, molens, klompen en natuurlijk tulpen, Hollandser kan toch bijna niet? Maar wist je dat het woord tulp afkomstig is van Tulipa en betekent: bloem die lijkt op een tulband. Tulband? Jazeker, want tulpen werden al in de Middeleeuwen gekweekt en verhandeld in Turkije! Dat zit zo: Ongeveer vijfhonderd jaar geleden was Turkije een machtig land dat geregeerd werd door de rijke sultan Soeleiman. Om zijn macht en rijkdom te tonen liet hij in de tuinen van zijn paleis de duurste bloemen planten. Tulpen waren in die tijd zeer zeldzaam en geliefd onder de rijken als statussymbool. De sultan koesterde zijn tulpen maar aan speciale gasten gaf hij wel eens wat bollen cadeau. Zo kwamen enkele exemplaren via een Vlaamse diplomaat terecht bij een Leidse professor, die ze onderzocht en er proeven mee deed.

Gestolen bollen

Deze professor Clusius besefte hoe zeldzaam de bloemen waren, dus hield hij ze verborgen in de tuin van de universiteit. Maar op een nacht gebeurde het toch: dieven klommen over de muur en namen een aantal van zijn mooiste bollen mee! Met die gestolen bollen begon de opmars van de tulp in Nederland!

Tulpenmanie

Tulp

In het begin konden alleen rijke mensen tulpen kopen. Het was erg deftig om tulpen in je tuin te hebben, vooral gevlamde en gestreepte soorten waren destijds in trek. Er ontstond een ware koopjesjacht op de bollen. Het was de Gouden Eeuw en veel Nederlanders hadden wat geld om een gokje te wagen. De prijzen schoten omhoog: één tulpenbol was op papier meer waard dan een huis aan de gracht in Amsterdam! Een paar slimme kooplieden werden schatrijk van de handel, maar velen verloren al hun geld. Daarom maakte de regering een einde aan de bollenhandel en ging deze periode de geschiedenis in als de Tulpenmanie (1634-1637).

Duitse reclame met tulpen en 'Frau Antje'
Duitse reclame met tulpen en ‘Frau Antje’

Nationaal symbool

Nadat de handel weer z’n gewone gang had genomen bleef de tulp zeer geliefd in Nederland. Sinds jaar en dag komen elk voorjaar miljoenen toeristen uit de hele wereld speciaal naar ons land om zich te vergapen aan de prachtige soorten die Nederlandse kwekers en veredelaars hebben ontwikkeld. Zo kon een bloempje met Turkse roots uitgroeien tot nationaal symbool!

Tulpendag op de dam

Meer weten over de tulp? Klik hier of breng eens een bezoek het Tulpenmuseum Amsterdam of Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Altijd de moeite waard is een bezoek in het voorjaar aan de beroemde Keukenhof.

247 Green 247Green struint het web voor je af, op zoek naar de leukste, opvallendste en meest inspirerende nieuwtjes, weetjes, filmpjes en plaatjes over groene onderwerpen!