1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Vijverplant kan mogelijk kanker genezen

Vijverplant kan mogelijk kanker genezen

Vijverplant kan mogelijk kanker genezen
0

Tropische vijverplanten die in de natuur terechtkomen zorgen soms voor grote problemen en vormen bedreiging voor de inheemse natuur. Toch hebben sommige van die woekerplanten ook positieve kanten. Onderzoekers van de Universiteit van Texas hebben namelijk ontdekt dat de Grote Vlotvaren, een gevreesde woekerende waterplant, stoffen bevat die groei kankercellen kunnen tegengaan. 

Invasieve soort

De plant waar het om gaat is de Grote Vlotvaren (Salvinia Molesta) een waterplant die oorspronkelijk uit Brazilië komt, maar waarschijnlijk door aquarium- en vijverbezitters is verspreid in Noord-Amerika en Europa. Ook in ons land komt het plantje voor en wordt hij gezien als een van de grote bedreigingen van ons watermilieu vanwege de agressieve groei.

Kankergeneesmiddel

Nu lijkt het er op dat de vijverplant mogelijk toch ook positieve kanten heeft. Dokter Shiyuo Li van de Stephen. F. Austin State University in Texas is al 25 jaar op zoek naar stoffen die de groei van kankercellen tegengaan. Laboratoriumproeven met moleculen uit de Grote Vlotvaren hebben veelbelovende resultaten opgeleverd, met name bij van kankercellen van alvleesklierkanker en longkanker.

Nog jaren voordat er een medicijn is

Hoewel de onderzoekers positief gestemd zijn door de veelbelovende onderzoeksresultaten en er patent is aangevraagd zal er nog aanvullend onderzoek nodig zijn voordat het medicijn gebruikt kan worden. Maar wanneer alles volgens plan verloopt kunnen patienten binnen 10 a 15 jaar het nieuwe kankermedicijn in gebruik nemen.

bron: nbc4i.com

Bol AlgemeenBol Algemeen