1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Hoogste boom van Afrika

Hoogste boom van Afrika

Hoogste boom van Afrika
8

In een vallei nabij de Kilimanjaro (Tanzania) denken wetenschappers de hoogste boom van Afrika te hebben gevonden. Het is een reus van wel 81 meter hoog, 2,5 meter dik en waarschijnlijk meer dan 450 jaar oud!

De hoogste van Afrika, niet van de wereld

De boom van de soort Entandrophragma Excelsum is waarschijnlijk de hoogste van Afrika maar zeker niet van de wereld. De allerhoogste bomen zijn te vinden in Amerika, Australië en Azië met als absolute uitschieter de sequoia Hyperion (zie hieronder) in Californië die met 116 meter hoger is dan het Vrijheidsbeeld of de Big Ben! Om deze geweldige hoogten bereiken moeten bomen groeien in de meest gunstige omstandigheden, dus op een plek met veel licht en veel water. Eerder werd aangenomen dat Afrika niet beschikte over zulke plaatsen maar dat bleek dus niet waar.

Hoge bomen van de wereld
Vergelijking van de hoogste bomen ter wereld

Bescherming nodig

Het gebied waar de hoogste boom van Afrika werd gevonden wordt momenteel niet beschermd. Onderzoeker Andreas Hemp van de universiteit van Bayreuth zegt dat bescherming hard nodig is, aangezien het aantal grote oude bomen in tropische bossen snel afneemt. Dit heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en de bijzondere ecosystemen. Daarom dringen de wetenschappers er op aan de valleien waarin de bomen zijn ontdekt zo snel mogelijk op te nemen in het direct aangrenzende Kilimanjaro National Park om daarmee het ecosysteem en de unieke vegetatie te behouden en te bewaren.

Hoge boom
De Hyperion vergeleken met het Vrijheidsbeeld en de Big Ben

bronnen: Scientas, IbTimes, SpringerLink

 

Bol AlgemeenBol Algemeen