1. Home
  2. Groene Planeet
  3. Ook in Eindhoven kun je straks groen wonen in een verticaal bos

Ook in Eindhoven kun je straks groen wonen in een verticaal bos

Ook in Eindhoven kun je straks groen wonen in een verticaal bos
0

Een appartementje in het groen en toch midden in de stad wonen? Dat kan straks in Eindhoven! Want net als Utrecht krijgt ook de lichtstad een verticaal bos in de vorm van een spectaculaire groene woonflat. De 70 meter hoge Trudo Toren met 19 etages biedt straks ruimte aan bomen, struiken en planten én 125 sociale huurwoningen!

Groen wonen

De bosflat biedt volgens woningbouwvereniging Sint Trudo ‘compacte en comfortabele lofts van 50 vierkante meter, elk 3,5 meter hoog. Iedere loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken. In al die bakken komen maar liefst 125 volwassen bomen, tot wel 6,5 meter hoog en 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Zo ontstaat een bos dat zich in de hoogte uitstrekt, met aan de voet een gemeenschappelijke tuin van 350 vierkante meter. Verticale groene flats zijn al eerder gebouwd, zoals in Milaan, maar de Trudo Toren wordt wereldwijd het eerste verticale bos in de sociale woningbouw.

Co2 opname en zuurstofproductie

De groene oase op het voormalige Philips-terrein Strijp-S moet zorgen voor 50.000 kilo CO2-opname en bijna 14.000 kilo zuurstof terugleveren. Zo draagt de flat bij aan een beter leefklimaat in de stad. Al het groen wordt geleverd door lokale bedrijven DuPré Groenprojecten uit Helmond en kwekerij Van den Berk uit Sint-Oedenrode.

Stefano Boeri

Voor het ontwerp tekende de Italiaanse architect Stefano Boeri, die al eerder in Milaan het ontwerp voor ‘Bosco Verticale’ bedacht, hét schoolvoorbeeld van groen bouwen in de 21ste eeuw. Boeri ontwierp ook vergelijkbare projecten in Zwitserland en China en is ook betrokken bij Wonderwoods, de Utrechtse groene woontorens die volgend jaar gebouwd gaan worden.

Als de bouw inderdaad komend voorjaar van start gaat, kan de Trudo Toren in de zomer van 2019 in gebruik worden genomen, aldus de corporatie.

bron: Omroep Brabant

Bol AlgemeenBol Algemeen