1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Orchidee die nooit bloeit ontdekt in Japan

Orchidee die nooit bloeit ontdekt in Japan

Orchidee die nooit bloeit ontdekt in Japan
0

Op het subtropische Japanse eiland Kuroshima is een nieuwe orchidee ontdekt die niet gebruik maakt van het zonlicht.

De plant, Gastrodia kuroshimensis genoemd, is familie van de orchidee en behoort tot een merkwaardige groep van kleine, niet-fotosynthetische planten. Deze zogenaamde mycorrhizae halen voedingsstoffen uitsluitend uit wortels en schimmels in de bodem. Dr. Kenji Suetsugu, een professor aan de universiteit van Kobe, ontdekte tijdens een onderzoek ruim honderd nieuwe varianten in Kuroshima, Japan.

Zeldzame zelfbestuiver

Het ontbreken van fotosynthese niet de enige ongewone eigenschap van de zeldzame orchidee. Suetsugu ontdekte dat de plant ook cleistogaam is, wat betekent dat de bloemen nooit opengaan tijdens de bloei. De bloemen bestuiven zichzelf binnen hun gesloten knoppen en hebben dus geen insecten of andere bestuivers nodig voor de bevruchting. Een overlevingsstrategie die puur gebaseerd is op zelfbestuiving is zeer zeldzaam in de plantenwereld.

Buitengewone ontdekking

Het ontdekken van een nieuwe bloeiende plant in Japan is een bijzondere gebeurtenis, omdat de flora in die regio uitgebreid bestudeerd is. Dat de plant ook nog eens een bloem voortbrengt die nooit bloeit maakt de ontdekking buitengewoon.

Orchidee Gastrodia kuroshimensis
Afbeeldingen van de Gastrodia kuroshimensis uit de paper van Dr. Suetsugu

bron: thescienceexplorer.com, biotaxa.org
beeld: By Ray_goOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

 

Bol AlgemeenBol Algemeen