1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Dit zijn de vijf meest bijzondere bomen van Utrecht

Dit zijn de vijf meest bijzondere bomen van Utrecht

Dit zijn de vijf meest bijzondere bomen van Utrecht
0

Je ziet ze weleens in parken of oude tuinen: van die prachtige, bijzondere en vaak stokoude bomen. Wat is het verhaal achter deze bomen, wanneer zijn ze geplant en door wie? Om dit soort vragen te beantwoorden is de Bomenstichting begonnen met een inventarisatie van de meest bijzondere bomen per provincie. Wij vertellen deze verhalen graag verder en nemen je mee naar vijf ‘bomen van ereklasse’ in de provincie Utrecht.

1. De linde van Achterberg

De ‘1000-jarige linde van Achterberg’ is beslist geen 1000 jaar oud maar staat er toch al sinds mensenheugenis. Hij is waarschijnlijk meer dan 350 jaar geleden geplant, rond 1650. Zijn groeiplaats was de voorburcht van kasteel Levendael. In de middeleeuwen werden naar Oud-Germaans gebruik onder lindes rechtzaken gevoerd, ze vormden als het ware een open lucht rechtbank.

Bijzondere bomen van Utrecht - Linde
De Linde van Achterberg (foto: De Bomenstichting)

2. De zomereik van kasteel Amerongen

Toen de Franse koning Lodewijk de 14de in 1672 ons land bezette, liet hij kastelen en boerderijen platbranden als de bewoner geen brandschat wilde betalen. Omdat Godard Adriaan van Reede, de heer van Kasteel Amerongen, niet thuis was en bovendien in Duitsland legers aan het ronselen was om Lodewijk te verjagen, werd Kasteel Amerongen zonder pardon in de fik gestoken. Nadat de Fransen weer vertrokken waren bouwden Godard en zijn vrouw Margaretha Turnor het kasteel opnieuw op en plantten daarbij deze zomereik. De zoon van Godard en Margaretha, Godard van Ginkel, zou trouwens later de Franse koning flink dwars zitten als opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten.

De zomereik bij Kasteel Amerongen
De zomereik bij Kasteel Amerongen (foto: De Bomenstichting)

3. De Ginkgo in de Oude Hortus Utrecht

De Ginkgo, oftewel Japanse notenboom, uit de Oude Hortus is de oudste van Europa. De universiteitstuin werd in 1636 aangelegd met geneeskrachtige kruiden ten behoeve van de opleiding geneeskunde maar de boom is waarschijnlijk aangeplant in rond 1770. Wat vaststaat, is dat hij in 1887 is beschreven door de Duitse botanicus Ehrhart; hij is dan 5 meter hoog. Inmiddels is hij ruim 21 meter.

Japanse notenboom in de Oude Hortus Utrecht
Japanse notenboom in de Oude Hortus Utrecht (foto: De Bomenstichting)

4. De paardenkastanje van het Zusterplein in Zeist

In 1736 kwam Graaf Von Zinzendorf, stichter van de Evangelische Broedergemeente, vanuit Hernhut naar Zeist en vestigde een kerkgemeenschap in de tuinen van Slot Zeist. Daar ontstonden het Broeder- en Zusterplein. De witte paardenkastanje op het Zusterplein is geplant rond 1825 en is ooit scheef gaan hangen, zodat de onderste takken op de grond steunen. Dat maakt hem tot een bijzonder exemplaar. De boom is de dikste dubbelbloemige paardenkastanje van Nederland!

De unieke paardenkastanje in Zeist (foto: De Bomenstichting)
De unieke paardenkastanje in Zeist (foto: De Bomenstichting)

5. ‘Capitein ter Zee’ beuk in Vianen

Op het graf van ‘Capitein ter Zee’ J. Carpentier in Vianen staat een beuk die daar is geplant na het overlijden van de zeeman op 11 oktober 1829. De wortels van de boom vormen een liefkozende bescherming om de oude grafsteen, een ontroerend gezicht. De beuk met zijn grote stamomtrek van 7 meter is een van de dikste beuken in Nederland, de boomkroon heeft een diameter van wel 32 meter!

De oude beuk op het graf van de kapitein in Vianen
De oude beuk op het graf van de kapitein in Vianen (foto: De Bomenstichting)

 

Bomen van ereklasse

De Bomenstichting introduceert de ‘Bomen van de ereklasse’. In deze ereklasse krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van ons land een plaats. Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Het gaat om tien bomen per provincie. De bomen worden beoordeeld op schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enz. Een belangrijk criterium is bovendien dat ze zichtbaar of bezoekbaar zijn voor iedereen.

Bron en meer informatie: De Bomenstichting 

Bol AlgemeenBol Algemeen