1. Home
  2. Tuin
  3. Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop maken
0

Ergens in mei beginnen overal de vlieren te bloeien. De geur van de bloemen is, zeker bij warm weer, overweldigend en heel typerend. Die geur kan je vangen en proeven in vlierbloesemsiroop. Met vlierbloesemsiroop kan je heerlijke toetjes, limonade en andere drankjes maken zoals vlierbloesemlimonade met een scheut gin en een beetje citroen; heerlijk bij warme zomeravonden.

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop is als je er op let overal te krijgen. Op marktjes, de betere supermarkt maar ook bij IKEA waar het wordt verkocht als Flädersaft. De siroop is echter eenvoudig zelf te maken; alles wat je nodig hebt staat al in je keuken. Leuk, lekker en makkelijk en je kan je eigen “twist” aan het recept geven. Er zijn grofweg twee methoden: de bloesem in een grote pan proppen, onder water zetten en 1-2 dagen op een koele plek zetten; óf juist de bloesem in een (hele) grote fles (bijvoorbeeld zo’n grote glazen wijnfles van 10-20 liter, een Demi-John) onder water zetten en die dan een dag vol in de zon zetten om zo alle goeds uit de bloesem te trekken. Welke methode je kiest maakt niet veel uit; beide leveren ongeveer hetzelfde resultaat op.

vlierbloesem plukken
Vlierbloesem plukken

 

Het aftreksel van beide methoden wordt gemengd met suiker om zo een sterke suikersiroop te krijgen en dan gebotteld. De suiker is nodig om het aftreksel te conserveren, bewaarbaar te maken, maar is natuurlijk ook gewoon lekker.

Wat heb je nodig?

  • Een grote (soep)pan, fles of pot
  • Suiker: 1250 gram per liter aftreksel
  • Biologische (of heel goed afgeboende) citroenen: twee per liter
  • Een kaneelstokje (optioneel)
  • Flessen (en afsluiters) om te bewaren. Maak die echt heel goed schoon met kokend heet water en bijvoorbeeld soda of sulfiet. Je kan glazen flessen ook een half uur in een hete (+100 graden) oven leggen. Als je beugelflessen (bier!) gebruikt moet je ze HEEL goed schoon maken want een miniem klein beetje gist laat je suikeroplossing al gisten, let vooral ook op de rubbertjes! Plastic (pet)flessen die je voor 80% vult kan je overigens prima invriezen. Als je ze helemaal vult loop je kans dat ze barsten in de vriezer.
Vlierbloesem
Vlierbloesem

 

Zo ga je te werk

  • Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een mooie zonnige dag. Je hebt alleen de bloemen en het stuifmeel nodig, dus laat zoveel mogelijk steel zitten. Pluk alleen de schermen die mooi open zijn en waar de bloemen nog niet verwelkt zijn. Een normale boodschappentas vol schermen is meer dan voldoende.
  • Verwijder zoveel mogelijk steel en laat de bloemetjes even liggen op de tafel om insecten (ieks, beestjesalert!) te laten ontsnappen. De stuifmeel bevat de meeste smaak.
  • Rasp de schil van de citroenen. Alleen de schil, het wit niet meeraspen.
  • Pers de citroenen uit en doe dit met de rasp en de bloemen in de pan of fles en zet ze vol onder water. Voeg ook eventueel het kaneelstokje toe. Laat dit 1-2 dagen staan afhankelijk van de gekozen methode. Te lang is niet goed want dan kan je schimmelvorming krijgen; je wil een maximaal geconcentreerd fris ruikend aftreksel krijgen.
  • Als het klaar is zeef je de grove delen er uit met een vergiet. Daarna zeef je het aftreksel nog 1-2 keer door een zeefdoek of een grove theedoek tot je een mooi heldere vloeistof zonder onzuiverheden hebt. De geur is overweldigend!
  • Giet het aftreksel in een grote pan, doe de juiste hoeveelheid suiker er bij (verhouding: 1250 gram op 1 liter) en verhit tot bijna het kookpunt, laat de oplossing niet koken. Blijf goed roeren om de suiker op te lossen. Laat dit proces ongeveer 10 minuten duren om de vloeistof goed te steriliseren.
  • Giet de hete siroop in je gesteriliseerde flessen en sluit ze direct af. De siroop is direct te drinken.

 

Zoals je ziet kan je dus met een half uurtje plukken en een klein uurtje rommelen in je keuken liters en liters lentegoud bewaren voor de rest van het jaar. Wijk vooral van dit recept af en volg je intuïtie. Let wel op met de suikerconcentratie: minder suiker maakt de bewaarperiode buiten de vriezer aanmerkelijk korter. Succes, we zijn benieuwd naar je ervaringen!

Vlierbloesemsiroop

Soorten vlieren

De vlier is een van die echt inheemse fruitsoorten die iedereen kent. Je komt de vlier echter wereldwijd in alle gematigde klimaten tegen, soms zelfs in de vorm van een boomgaardje zoals je in Frankrijk wel ziet. Er zijn tot ongeveer 30 soorten vlier bekend, in Nederland kom je hoofdzakelijk de gewone vlier (Sambucus nigra) tegen. Het zou leuk zijn om een keer siroop van verschillende soorten te maken om te zien of er smaakverschil is. Heb je verschillende soorten vlieren in je tuin? Wij van de redactie houden ons aanbevolen!

Meer informatie

 

Ook leuk: maak zelf  paardenbloemenwijn of zet thee met planten uit eigen tuin!

[bol_product_links block_id=”bol_59324cd6e3fa0_selected-products” products=”1001004011832494″ name=”Vierbloesemsiroop” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”8CC63E” pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”8CC63E” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”300″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bol AlgemeenBol Algemeen