1. Home
  2. planten
  3. bomen en struiken
  4. Vlinderbloemige bomen brengen bos het snelst terug

Vlinderbloemige bomen brengen bos het snelst terug

Vlinderbloemige bomen brengen bos het snelst terug
0

Onderzoekers van o.a. de Wageningen Universiteit hebben ontdekt met welke bomen je het snelste schrale landbouwgrond weer om kunt toveren in groene bossen. Goed nieuws, want met deze kennis kunnen ze effectiever de ontbossing tegen gaan en het herstel van de groene longen van de aarde bevorderen!

Vlinderbloemigen

Een onderzoeksteam van meer dan zestig onderzoekers uit bijna alle werelddelen heeft dertig jaar lang de groei en het herstel van bossen op voormalige, droge landbouwgrond in Zuid-Amerika bestudeerd. Wat blijkt: vlinderbloemige bomen spelen een cruciale rol voor het herstel van het bos; met name de vlinderbloemigen die stikstof binden en goed bestand zijn tegen droogte. In zo’n jong droog bos is er nog een open bladerdek, en de bodem is arm aan stikstof, zegt de Wageningse bosecologe Danaë Rozendaal. “Maar die toestand verandert snel. De vlinderbloemige bomen kunnen stikstof uit de lucht vastleggen en maken zo hun eigen nutriënten aan, die later beschikbaar komen aan de volgende generatie bomen.”

Het onderzoeksteam beveelt beleidsmakers en bosbouwers die bossen op voormalige landbouwgrond effectief willen restaureren aan om droogtebestendige vlinderbloemige bomen aan te planten of met rust te laten.

Anadenanthera colubrina zaailing is een vlinderbloemige boomsoort (foto: Lourens Poorter)

 

Meer lezen? Ga naar de website van Wageningen Universiteit.

 

 

Bol AlgemeenBol Algemeen