1. Home
  2. Nieuws
  3. Boom over? Niet kappen! Kijk op bomenmakelaar.nl!

Boom over? Niet kappen! Kijk op bomenmakelaar.nl!

Boom over? Niet kappen! Kijk op bomenmakelaar.nl!
0

Kappen van gezonde volwassen bomen is zonde en onnodig. Bovendien zorgt het vaak voor onrust tussen de opdrachtgever (gemeenten) en omwonenden. En dat terwijl op sommige plaatsen, zoals in nieuwbouwwijken, volwassen bomen juist erg welkom zijn. Het online platform bomenmakelaar.nl wil uitkomst bieden door vraag en aanbod van volwassen bomen bijeen te brengen. 

‘Funda voor bomen’

Arjan Zoontjes uit het Brabantse Bosschenhoofd is de eerste Nederlandse bomenmakelaar. Hij ontwikkelde samen met landschapsarchitect Roy Wouters van Burobol en projectmanager Jasper Putter van Realiz Infra een soort ‘Funda voor bomen’: een online platform voor mensen die bomen kwijt willen en particulieren of gemeenten die op zoek zijn naar een flinke boom. Het platform bomenmakelaar.nl is al op diverse plekken gepresenteerd en zal vanaf 1 september 2017 ‘live’ gaan.

Bomen verplaatsen doe je niet zomaar even

“Het verplaatsen van een volwassen boom is een proces van 1 of 2 jaar”, aldus Zoontjes, die zelf actief is in de boomverzorging via zijn eigen bedrijf Zoontjens Boomprojecten. “Je begint met het vrij graven van de kluit tot aan het grondwater. Daarbij is de stelregel dat een kluit 8 keer de stam-diameter groot is. Vervolgens pak je de kluit goed in. Je moet een goed klimaat creëren voor wortelontwikkeling. Als je de wortels netjes afzaagt gaat de boom ‘overgroeien’. De wortels gaan nieuwe wortels ontwikkelen. Als het goed is heeft de boom al nieuwe wortels op het moment dat deze wordt verplaatst. Vervolgens gaat de boom op transport. Meestal worden bomen daarbij met kluit op een dieplader geplaatst. Op de nieuwe locatie gaat de boom de grond in en wordt deze met palen en banden op zijn plaats gehouden tot de boom zichzelf met zijn wortels verankert in de ondergrond.


 

“Het aanbod is er, nu de vraag”

De Bomenmakelaar is alleen bedoeld als online platform om vraag en aanbod van bomen bij elkaar te brengen. Zoontjens, Putter en Wouters van Burobol voeren zelf geen verplaatsingen van bomen uit. Daarvoor doen ze een beroep op gespecialiseerde bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners VHG. Begin deze maand is het platform geïntroduceerd tijdens de landelijke Boominfodag in Velp. Hoewel Zoontjens zijn eigen bedrijf als hoofdbezigheid zal blijven zien, heeft hij vertrouwen in het ‘makelaardijproject’. “Het aanbod is van bomen er wel. Nu de vraag nog…”

bronnen: groeneruimte.nl, omroepbrabant.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen