1. Home
  2. 247Green
  3. De 10 mooiste liedjes over de winter!

De 10 mooiste liedjes over de winter!

De 10 mooiste liedjes over de winter!
0

De winter is weer in het land. Dat betekent muts op, sjaal om en handschoenen aan. In de tuin werken kan wel af en toe, maar binnen is het beter toeven. En als je dan warmpjes bij de verwarming of haard zit, met een dampende kop koffie of thee, dan is een lekker wintermuziekje wel zo fijn! Wij zochten de 10 mooiste winterliedjes bij elkaar, hier zijn ze van 10 tot 1.

 

#10 Winter Song – Sarah McLachlan

Gewoon een mooi, ingetogen winters liefdesliedje van het gelijknamige album uit 2006 van de Canadese zangeres Sarah McLachlan.

#9 Englishman in New York – Sting


Gordon Matthew Thomas Sumner, beter bekend als Sting, vergaarde wereldroem als de bassist en ietwat hese zanger van de driemansformatie The Police. Nadat de band uit elkaar viel in 1984 begon hij aan een lange solocarriere vol wereldhits en prijswinnende albums. Hoewel de voormalig rocker in 2009 voor het klassieke muzieklabel Deutsche Grammophon een heel album opnam met wintermuziek, kiezen we toch voor de hit Englishman in New York uit 1988. Het zijn vooral de zwart-wit beelden van een besneeuwd New York uit de clip die de winterse sfeer perfect oproepen.

#8 Urge for going – Joni Mitchel


Prachtig liedje van de Canadese singer-songwriter Joni Mitchell, geschreven in een ijskoud Toronto in de winter van 1965. De poëtische tekst over het gevoel te willen vertrekken als de koude winter invalt past prachtig bij het gitaarspel en het (toen nog) heldere stemgeluid van Mitchell.

#7 Winter in America – Doug Ashdown


In 1988 scoorde René Froger een grote hit met dit melancholieke winterlied, maar het origineel is van de Australische singer-songwriter Doug Ashdown, die het nummer schreef met Jimmy Stewart tijdens een koude winter in Nashville. Oorspronkelijk werd de song zonder succes onder een andere titel uitgebracht in 1974. Pas toen het in 1976 nogmaals uitkwam onder de titel Winter in America werd het een hit in Australië en Europa.

#6 Winter uit De Vier Jaargetijden – Antonio Vivaldi


Geen popsong, maar zeker ook bij veel popliefhebbers zeer geliefd: De Vier Jaargetijden van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi (1678 – 1741). Vivaldi was zelf een virtuoos op de viool en is samen met Bach en Handel de bekendste componist uit de periode die de Baroktijd wordt genoemd (een periode in de kunst tussen grofweg 1600 en 1750). Hier een flitsende live-uitvoering van de Duitse sterviolist David Garrett.

#5 Cold Weather Blues – Muddy Waters


Man met gitaar zingt over liefdesverdriet, dat is zo’n beetje de kern van de blues. Deze akoestische Cold Weather Blues van een van de allergrootste bluesartiesten, Muddy Waters, geeft deze essentie perfect weer. Koptelefoon op, ogen dicht en genieten!

#4 Winter – Rolling Stones


Winter is een van de tracks van het succesvolle album Goats Head Soup van de Rolling Stones uit 1973 (het album waar Angie op staat). Dat het nummer opgenomen is op het zonnige eiland Jamaica hoor je niet terug in de melancholische tekst over een verdwenen liefde (‘It’s sure been a cold, cold winter’).

#3 A Winter’s Tale – Queen


Contemplatieve song van megarockband Queen, afkomstig van het album Made in Heaven, dat uitkwam na de vroegtijdig dood van frontman Freddie Mercury. Gedurende de opnamen was Mercury, die aan AIDS leed, al zwak en kon maar korte perioden werken. Maar tijdens die spaarzame sessies, waar de dood hem op de hielen zat, gaf hij nog één keer alles wat hij in zich had. Mercury werd bij het schrijven geïnspireerd door het uitzicht uit de studio’s bij het Meer van Genève.

#2 A Hazy Shade of Winter – Simon & Garfunkel


Sixties duo Simon & Garfunkel werd wereldberoemd met zoete gitaarliedjes als Scarborough Fair en Sounds of Silence maar scoorde ook hits met pittigere nummers. A Hazy Shade of Winter is daarvan een goed voorbeeld. Prima gitaarriff!

# 1 I’ve Got My Love to Keep Me Warm – Billie Holiday


Als nummer 1 kiezen we een swingende jazz-standard, vertolkt door de onvergetelijke Billie Holiday. Zoals zoveel standards komt het nummer oorspronklijk uit een musical-film, in dit geval On the Avenue met muziek van Irving Berlin uit 1937. De winter mag dan koud en guur zijn, maar de liefde houdt een mens warm!
Staat jouw favoriete wintermuziek er niet bij? Laat het ons weten in de reacties!

Bol AlgemeenBol Algemeen