1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. De oudste eiken in Europa

De oudste eiken in Europa

De oudste eiken in Europa
0

De laatste tijd worden steeds oudere eiken ontdekt in Europa. Bij Blenheim Palace in Engeland is een groepje eiken van ongeveer 1000 jaar oud ontdekt. In Nederland bleek recent dat de Legende van de Bosberg, waar een ondergrondse eik zou leven, op waarheid berust. Deze eik in Appelscha is bijna 300 jaar oud. 

Middeleeuwse en oudste eiken

De Nederlandse botanicus Aljos Farjon ontdekte een groepje eiken van bijna 1000 jaar oud bij Blenheim Palace, Engeland. De bomen hebben een omtrek van bijna 9 meter! Er zijn wel meer heel oude eiken, maar dit zijn er meerdere bij elkaar, wat het een tot unieke plek maakt. Daarnaast is de locatie ook bijna onveranderd sinds de middeleeuwen. Deze bomen van ongeveer 920 jaar oud hebben al heel wat meegemaakt!

Legende van de ondergrondse eik

In Appelscha, Friesland, bestaat al sinds de 19de eeuw de Legende van de Bosberg. In de berg zou een heel oude eik leven. De gemeente wilde een uitkijktoren bouwen op de 20 meter hoge heuvel waar drie eikenstammen uit omhoog staken. De eiken zouden hiervoor gekapt worden, maar de Historische Vereniging Appelscha wilde eerst onderzoek laten doen naar de legende. Na onderzoek van boomdeskundige Jan-Bouke Sijtsma van Boom-KCB blijkt de legende op waarheid te berusten! De eik is ongeveer 300 jaar oud. Jan-Bouke zegt in het Algemeen Dagblad: “De eik was al heel oud toen die rond 1800 onder het zand verdween. Het is erg bijzonder dat de eik dat heeft overleefd. Bomen hebben namelijk zuurstof nodig en dat gaat niet door zo’n dikke laag zand.” Hij vermoedt dat de eik worteluitlopers heeft om te overleven. De eik zelf zit verstopt in de zandheuvel, waar in de loop van de tijd steeds zand tegenaan waaide. Door de verstuiving ontstond de heuvel. Alleen de bovenste drie takken komen nog boven het zand uit.

Op meerdere plekken in Nederland staan monumentale bomen. Ook een bekende is de ‘Uiverboom’ bij Kasteel Doornenburg.


Bron: Algemeen Dagblad, On Demand News en Monumentale Bomen

Bol AlgemeenBol Algemeen