1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Gezonde trend: een groene wand in je huis, kantoor of tuin!

Gezonde trend: een groene wand in je huis, kantoor of tuin!

Gezonde trend: een groene wand in je huis, kantoor of tuin!
0

Groen in je omgeving is goed voor je, zowel thuis als op kantoor. Planten produceren schone zuurstof en filteren schadelijke stoffen uit de lucht en bovendien zijn ze een stuk prettiger om naar te kijken dan zo’n saaie witte kantoorwand. Geen plek voor planten op de vloer? Geen probleem! Want tegenwoordig zijn er slimme systemen waarmee je eenvoudig een kale muur kunt omtoveren tot een prachtige groene wand. 

Luc en Lodewijk bij de groene wand

Verticaal tuinieren ook goed voor planten

Veel planten vinden het helemaal niet erg om op een verticale enigszins beschaduwde plek te worden geplant. Sterker nog: voor de meeste tropische planten is dit de natuurlijke plek in het bos of oerwoud. Hiervan kun je dus dankbaar gebruik maken om een saaie ruimte effectief te vergroenen.

Snel en eenvoudig te plaatsen

Het heilzame effect van planten op mensen

Het is inmiddels door tal van onderzoeken bewezen dat planten een enorm positieve invloed hebben op de mens en zijn (werk- en leef)omgeving. Ze reguleren het klimaat, filteren de lucht, dempen het geluid en dragen bij aan algemeen welbevinden. De cijfers spreken voor zich: in omgevingen met veel groen hebben mensen tot 3 x minder gezondheidsklachten, vermindert het aantal allergieklachten en neemt het ziekteverzuim duidelijk af. Ook de prestaties van de medewerkers nemen toe met wel 20 tot 40 procent! De onderstaande infographic geeft je alle informatie (opklikken voor groot).

Into Green Infographic

Verticale tuinen al in de Oudheid

Al in zesde eeuw voor Christus liet de Babylonische koning Nebukadnezar de Hangende Tuinen van Babylon aanleggen om zijn vrouw Amytes op te vrolijken. De tuinen bestonden uit een serie terrassen waar de planten overheen groeiden. De bomen, struiken en bloemen hingen zo als het ware boven de oevers van de rivier de Eufraat. Alles om mijn geliefde gelukkig te houden, moet Nebukadnezar hebben gedacht. Zo creëerde hij met zijn Hangende Tuinen een van de Zeven Wereldwonderen uit de Oudheid!

Hangende tuinen van Babylon
Hangende tuinen van Babylon – beeld: Wikipedia

Pionier van de groene wand Patrick Blanc

De eerste echte moderne groene wand staat op naam van de Franse botanist Patrick Blanc, die in 1988 in Parijs saaie wanden van gebouwen begon te vergroenen. Zijn eerste groene wand maakte hij op het Museum voor Wetenschap en Industrie. Daarna volgenden vele wanden overal ter wereld. Net als in gebouwen geldt in de buitenruimte dat planten een enorme boost geven aan het welbevinden van mensen. De briljante gedachte van Patrick was dat wanneer de ruimte beperkt is je dan maar de hoogte in moet. Blanc mag met dus recht de pionier van het moderne verticaal tuinieren worden genoemd! Op zijn website staan prachtige voorbeelden van groene wanden: www.verticalgardenpatrickblanc.com.

Patrick Blanc bij zijn ontdekking van een nieuwe begoniasoort – foto: © Patrick Blanc

 

Bronnen en beeld: Wikipedia, Oase Groen, Into Green, verticalgardenpatrickblanc.com

 

Bol AlgemeenBol Algemeen