1. Home
  2. Groene Handen
  3. Gezonde trend: Plukgroenten!

Gezonde trend: Plukgroenten!

Gezonde trend: Plukgroenten!
0

In aflevering 5 van Groene Handen gaat kok Hugo Kennis op bezoek bij plantenkwekerij Vreugdenhil die gespecialiseerd is in plukgroenten. Supergezonde en altijd verse snoepgroenten onder handbereik: dat is wat plukgroenten je bieden. Bovendien zijn ze ook nog eens heel decoratief.  

Het idee is eenvoudig: kweek zelf groenten zoals minitomaten, snack-komkommers, paprika’s en pepers in je keukenraam of op je balkon. En wat dacht je van je bureau op kantoor als mini-groentenkwekerij? Wij geven je een zestal verzorgingstips zodat je maximaal van deze groenten kunt oogsten en genieten!

Tip 1: De pot

Dit is misschien een beetje vreemde tip om mee te beginnen, maar als je een pot met plukgroenten hebt gekocht, haal dan de plant even uit de pot om naar de wortels te kijken. Soms zitten die helemaal tegen de pot aangegroeid als een soort spaghetti. Als dat het geval is kan je de plant het beste meteen in een grotere pot zetten. De wortels kunnen dan doorgroeien en de plant zal daarvan profiteren. Gebruik goede, biologische potgrond. Je kunt plukgroenten ook prima in de volle grond zetten zolang ze maar genoeg warmte en licht krijgen (zie hieronder).

Tip 2: Standplaats

Zet je plukgroente in het licht! Plukgroenten zijn warmteminnende planten die gedijen op warme, droge plekken. Zet de plant dus in het raam of buiten tegen een muur die veel zonlicht krijgt. De muur zal de warmte absorberen en uitstralen als de zon er even niet is. Waar je de plant buiten ook zet, let er op dat het blad snel kan opdrogen na een regenbuitje. Dit is belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. Een beetje wind of tocht hoeft dus helemaal niet verkeerd te zijn.

Tip 3: Water geven

Geef regelmatig water. Het allerbeste is om meerdere keren per dag water te geven. Gebruik water dat op kamertemperatuur is. Je kunt ook water geven zoals het uitkomt maar let op dat de pot niet uitdroogt, want planten vinden dat niet leuk en raken daarvan in de stress. Let op dat je het blad droog houdt: zo voorkom je schimmels. Geen dus water rechtstreeks in de pot op de grond, niet over de hele plant. Als je de pot in een bakje zet kan je ook van onderaf water geven. De potgrond zal het water opzuigen en naar de wortels transporteren.

Tip 4: Voeding!

Geef regelmatig de juiste voeding die gericht is op vruchtgroenten. Houd je wel aan de aanbevolen dosering. Plukgroenten zijn hongerlappen dus dit, samen met de watergeeftip hierboven, is echt een belangrijk om je plant goed te laten produceren.

Tip 5: Snoeien en onderhoud

Haal blad dat voor de groenten en bloemen zit weg zodat de vruchten optimaal kunnen afrijpen in het volle zonlicht. Ook worden de bloemen zo beter bestoven. Als de planten gaan groeien haal je overtollige takken en blad weg zodat de plant mooi in structuur blijft. Verwijder oud blad, het kan een ziektebron worden.

Tip 6: bestuiving

De bloemen moeten bestoven worden om tot vruchten uit te kunnen groeien. Buiten zullen de insecten dat waarschijnlijk wel doen, maar als de plant binnen staat kun je hem een beetje helpen door regelmatig voorzichtig tegen de bloemetjes te tikken. Het stuifmeel gaat zo van de meeldraden naar de stamper en een nieuwe vrucht kan worden geboren!

komkommerbloem
Zachtjes tikken is goed voor de bestuiving!

Bonustip: spruitgroenten!

Extreem gezond en misschien wel het allermakkelijkste te kweken zijn spruitgroenten. De bekendste is sterrenkers maar in het tuincentrum vind je allerlei soorten zoals broccoli, alfalfa, rode kool, rucola en nog veel meer. Je kweekt ze in een weckfles of in een bakje met daarin tissuepapier en wat water. Supersimpel, heel makkelijk en binnen 5-6 dagen kan je oogsten!

 

Heb je de uitzending van Groene Handen gemist? Geen probleem: hier kun je de hele aflevering terugkijken. Kijk elke zondag om 17:30 uur naar Groene Handen op RTL4!

logo Groene Handen

beeld: groenehanden.tv

[bol_product_links block_id=”bol_5919b36364f8b_selected-products” products=”9200000058933219,9200000075758891,1001004011856793,1001004006017565,9200000075930797,9200000013996157″ name=”Plukgroenten” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”8CC63E” pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”8CC63E” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”300″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bol AlgemeenBol Algemeen