1. Home
  2. 247Green
  3. Groen in de stad goed voor senioren

Groen in de stad goed voor senioren

Groen in de stad goed voor senioren
0

Onderzoekers van de universiteit van het Engelse York hebben onderzocht hoe ouderen de stedelijke omgeving ervaren en wat daarbij de rol van groen is. Conclusie: stadsgroen bevordert het welzijn van senioren.

Groene omgeving prettiger voor ouderen

De Britse onderzoekers van het Stockholm Environment Institute aan de universiteit van York wilden nagaan hoe senioren verschillende stedelijke omgevingen beleven. Daarom gaven ze een groep zestigplussers een apparaat mee om hun hersenactiviteit te meten. Vervolgens wandelden de proefpersonen door de stad, op groene plekken en in drukke straten. Uit meetgegevens en interviews bleek dat de ouderen de groene delen van de stad als prettiger ervaren.

Een vrijwilliger met hersenscanner

Vergroening in tijden van vergrijzing

De bevindingen van het onderzoek kunnen belangrijk zijn in het licht van de vergrijzing. Onderzoeksleider Chris Neale: “Nu de gezondheidskosten voor de steeds oudere bevolking blijven stijgen, is de toegang tot groenere stadsdelen een relatief goedkope manier om het mentale welzijn van senioren te verbeteren.”

Een groene omgeving goed voor jong en oud

Onderzoek stapelt zich op: groen doet goed

Dit onderzoek is het zoveelste bewijs dat groen in de stad positieve effecten heeft op mens en milieu. Uit eerder onderzoek van de universiteit van Lancaster bleek bijvoorbeeld dat slim ontwerpen met gras, klimplanten of bomen in smalle straten flink bijdraagt aan het het verminderen van stikstof en fijnstof. Dit soort bevindingen, samen met onderzoek zoals dat door de universiteit van York is gedaan, bieden waardevolle inzichten waar gemeenten, architecten en stedenbouwers mee aan de slag kunnen.

Groen, grijs en gelukkig

Ook in ons land zijn er diverse projecten die voor meer groen in de omgeving van senioren pleiten. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met zorginstellingen onder de naam ”Grijs, groen & gelukkig”. Via dit project wil het IVN de een ware ‘groene revolutie in de zorg’ teweeg brengen.

 

De studie van de de universiteit van York verscheen onlangs in het Journal of Environmental Research and Public Health. Meer informatie: www.mobilitymoodplace.ac.uk

Beeld: NED7IVN, De Groene Stad, York University

Bol AlgemeenBol Algemeen