1. Home
  2. Tuin
  3. Kerstboom in de tuin

Kerstboom in de tuin

Kerstboom in de tuin
0

De spar kennen we al sinds jaar en dag als de meest gebruikte kerstboom. Met zijn fijne naalden en lekkere geur is hij in december in veel huiskamers te vinden als kerstboom. Maar ook in de tuin is de spar erg geschikt als wintergroene conifeer.

Naaldconifeer

De spar (Picea omorika) is een zeer winterharde naaldconifeer. Wanneer de plant kegels draagt als hij groter is, zullen deze altijd onder aan de takken hangen. Vaak wordt een kerstboom zonder kluit aangeboden waardoor ze op een kruis of kerstboomstandaard geplaatst moeten worden. Steeds vaker zien we kerstbomen met kluit en zelfs miniatuurboompjes van de spar met een mooie conische vorm, de Picea glauca ‘Conica’. De spar kerstbomen zijn er in maten van 50 cm tot vele meters hoog, tot wel 50 meter aan toe. Bepalend voor de sierwaarde is vooral de bezetting van de takken met de naalden (eigenlijk de bladeren) en de vorm van de boom. Soms wil een kerstboom met kluit of een standaard met daarin water het vallen van de naalden nog wel een beetje uitstellen. Als tuinplant is een spar vooral heel bepalend in de tuin. Het aanplanten van een solitaire plant die kan doorgroeien is dan ook aan te bevelen.

Van de huiskamer naar de tuin

Met een paar eenvoudige tips blijft de spar gezond en mooi. De spar in de tuin vraagt een vochtige, matig voedselrijke, enigszins zure grond om in geplant te worden en de plant kan zowel in de schaduw als in de volle zon staan.

Het laten hergroeien in de tuin van een spar met kluit vraagt enige zorg. Let bij het aankopen van de spar of er een voldoende grote kluit onder de boom zit en zet de boom bij voorkeur op een kerstboomstandaard met water en en beetje voeding. Omdat de planten 3 weken binnen hebben gestaan in droge, warme lucht is de overgang naar buiten niet altijd even gemakkelijk. Een vorstvrije periode is hierbij van belang om de plant in de tuin goed te kunnen laten wortelen. De verzorging van de miniatuur kerstboompjes in huis is vaak veel gemakkelijker. Geef de plant regelmatig water en zet hem op een lichte plek. Hoe koeler de plek hoe makkelijk en langer de plant goed blijft.

Spar

Snoeitips

Bij de meeste sparren, zeker de dwergsoorten, is het niet nodig te snoeien. Wanneer de grotere maten spar te fors van grootte worden of juist voller moet worden kan de plant wel gesnoeid worden, het beste in het voorjaar (april, mei). Gebruik hiervoor gewoon een heggenschaar en kort het einde van de takken met enkele centimeters in. Dan blijft de vorm mooi symmetrisch en goed gevuld.

De Spar is door Bloemenbureau Holland uitgekozen als Tuinplant van de maand December. Meer informatie over de Spar en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

tekst en beeld: bloemenbureauholland.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen