1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Populier terug in het Hollandse landschap

Populier terug in het Hollandse landschap

Populier terug in het Hollandse landschap
0

Rechte wegen door groene polders en eindeloze rijen populieren… Hollandser kan toch bijna niet? De dichter Marsman schreef er een bekend gedicht over. Maar volgens een bericht in het AD dreigt de ooit zo populaire populier uit het landschap te verdwijnen. Staatsbosbeheer wil hier wat tegen doen en plant daarom honderdduizenden nieuwe bomen.

Snelle groeier

Tot veertig jaar geleden werden er per jaar ruim één miljoen nieuwe populieren aangeplant. Je ziet de bomen vaak in nieuwe polders, zoals in Flevoland of de Noord-Oostpolder. “Het is de snelst groeiende boom van het land”, zegt bosecoloog Sander Wijdeven van Staatsbosbeheer. “Al na een paar jaar waan je jezelf in een echt bos. Na dertig jaar kun je oogsten. De populier trekt een sprintje om niet te worden overschaduwd door bijvoorbeeld esdoorns, eiken en beuken.”

Klompen

Volgens Wijdeven worden er tegenwoordig haast geen populieren meer aangeplant, o.a. omdat we niet meer op klompen lopen en omdat tropische houtsoorten meer in trek zijn. Nog wel worden er van populierenhout ijsstokjes, fruitkistjes en papier gemaakt, maar omdat er weinig nieuwe bomen worden aangeplant is het aantal populieren in ons land met bijna één derde afgenomen.

Surfplanken

Om deze afname te stoppen is Staatsbosbeheer bezig met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor populierenhout. Zo zijn er recent surfplanken gemaakt van hollands populierenhout (zie filmpje) en wil men ook meubels, vloeren en keukens gaan ontwikkelen. En wie weet gaan we ooit wel weer op klompen lopen. Waarom niet?

 

bron: AD.nl
beeld: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bol AlgemeenBol Algemeen