1. Home
  2. 247Green
  3. Portugese eik boom van het jaar 2018

Portugese eik boom van het jaar 2018

Portugese eik boom van het jaar 2018
0

Ieder jaar wordt vanuit de Europese Unie de verkiezing Boom van het Jaar / Tree of the year gehouden. Was vorig jaar een poolse eik de gelukkige, dit jaar won De Fluiter, een eveneens eeuwenoude eik uit Portugal.

De Fluiter

De Fluiter dankt zijn naam aan het geluid van de talloze vogels die op zijn takken zitten. Hij is geplant in 1783 in Águas de Moura en sindsdien al meer dan 20 gestript van zijn kurk-bast. Naast zijn contributies aan de kurkindustrie is de boom zeer relevant voor het lokale ecosysteem en de strijd tegen klimaatverandering. Met zijn leeftijd van 234 jaar werd de Fluiter in 1988 gekwalificeerd als “Boom van het algemeen Belang” en staat hij als “de grootste kurkeik ter wereld” in het Guinness Book of Records. De exacte locatie van de boom kun je vinden op Google Maps.

Weer geen Nederlandse boom

Net als voorgaande verkiezing bevond zich onder de Boom van het Jaar-genomineerden ook deze verkiezing geen Nederlandse inbreng. En dat terwijl we ook in ons land bijzondere en prachtige bomen hebben. Op de 12de plek stond overigens wel een Belgische Linde.

 

 

bron: Tree of the Year.org

Bol AlgemeenBol Algemeen